Sajovic: Vsi, ki kritizirajo stanje v državnem zboru, potrebujejo samorefleksijo

Slovenija 08. Sep 202316:11
Borut Sajovic
Denis Sadiković/N1

Kolegij predsednice državnega zbora (DZ) se je dogovoril o sklicu septembrske redne seje DZ. Poslance na prvem rednem plenarnem zasedanju po parlamentarnih počitnicah med drugim čaka obravnava zakonskih predlogov o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju.

Na današnjem kolegiju predsednice državnega zbora (DZ) so se predstavniki poslanskih skupin dogovorili tudi o terminskem programu dela za oktober in november. Večino časa so se sicer vrteli okoli očitkov o dopustnosti vlaganja dopolnil in nujnosti upoštevanja mnenj zakonodajnopravne službe DZ. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je namreč sprva izpostavil, da prihaja do neenakovredne obravnave pri vlaganju zakonskih dopolnil.

Po njegovih besedah se je v preteklosti večkrat zgodilo, da so koalicijske poslanske skupine vložile dopolnila, ki niso izpolnjevala poslovniško določenih pogojev, pa je bila njihova obravnava dopuščena, medtem ko v primeru dopolnil opozicije temu ni bilo tako. Ob tem je pozval, naj se poslovnik DZ tolmači za vse enako, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa bi po njegovem mnenju kot nekdo z izvoljeno avtoriteto morala poseči v tovrstna razlikovanja in preprečiti nered. Klakočar Zupančič je vodji poslancev NSi zagotovila, da se bo zavzela za to, da do takšnih odklonov v prihodnje ne bo prihajalo. Hkrati je pozvala vodje poslanskih skupin, naj kadar zaznajo razpravo na sejah matičnih odborov ali sejah DZ o nedopustnih dopolnil na to takoj opozorijo.

Tudi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je zatrdil, da se bodo trudili, da bo ohlapnega razumevanja predpisov čim manj, pri pripravi dopolnil pa da ne bodo pozorni zgolj na vsebino, ampak tudi obliko. Vsi, ki kritizirajo aktualno stanje v DZ, pa sicer po njegovem mnenju potrebujejo samorefleksijo. Kot je dejal, je bilo v času epidemije covida-19 največ ohlapnega razumevanja predpisov, “pa so nekateri vse predloge in rešitve kot koalicijski partner podprli”.

Cigler Kralj je sicer opozoril še na “precedens”, ki se po njegovih besedah dogaja v DZ glede upoštevanja mnenj zakonodajnopravne službe. Med drugim je navedel, da je bilo v parlamentarni postopek v zadnjem času vloženih več zakonskih predlogov, ki po mnenju zakonodajnopravne službe ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo v parlamentarnem postopku, denimo zakon o zaščiti živali, predlog novele zakona o kmetijsko-gozdarski zbornici in predlog sprememb zakona o verski svobodi. Po njegovem mnenju bi morali pri vlaganju zakonov držati določen nivo. “Če se ne bomo naslanjali na svojo zakonodajnopravno službo, potem smo spet v neredu in lahko pravzaprav relativiziramo čisto vsako, odločitev v DZ,” je dejal.

Predsednica DZ je ob tem poudarila, da zakonodajnopravna služba opravlja pomembno delo, a dodala, da o morebitni ustavni spornosti oziroma skladnosti z ustavo odloča ustavno sodišče. Slednje pa ima lahko kdaj tudi drugačno mnenje kot pa zakonodajnopravna služba, je dejala. Hkrati je izpostavila, da so poslanci politiki in tako sprejemajo tudi politične odločitve. “Želela bi si, da se seveda trudimo za zakonitost in ustavnost, ker je to temelj pravne države, vsekakor moram priznavati najvišjo avtoriteto na tem področju ustavnemu sodišču, ki pa je s strani trenutne opozicije velikokrat doživelo tudi oporekanje te avtoritete,” je dejala Klakočar Zupančič.

O obeh odprtih vprašanjih bodo sicer vodje poslanskih skupin razpravljali tudi na posvetu pri predsednici DZ prihodnji teden. Današnji kolegij predsednice DZ je sicer potekal v odsotnosti predstavnikov poslanske skupine SDS. Poslanci stranke se namreč danes za tesno zaprtimi vrati sestajajo na delovnem posvetu poslanske skupine, na kateri razpravljajo o prihodnjih potezah in načrtih za jesen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.