Po objavi N1: Golob zahteval pojasnila Nevrološke klinike

Slovenija 08. Sep 202312:47 > 17:53 24 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Po naši objavi članka o prijavi nasilja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana se je oglasil premier Robert Golob. Zahteval je pojasnila glede dogodkov na kliniki. Z UKC nam še vedno niso odgovorili, zakaj v tem primeru ni bil uveden strokovni nadzor, sporočili so le, da bo ta uveden "po presoji". Od prijave sta sicer minila že več kot dva tedna. Odzvali so se tudi v Zbornici zdravstvene nege, kjer ne izključujejo možnosti, da bi strokovni nadzor opravili oni.

Potem ko smo včeraj poročali, da naj bi zdravstveni tehnik na Nevrološki kliniki dvakrat udaril pacienta in mu grozil, se je danes oglasil premier Robert Golob, ki je po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana prevzel vodenje tega ministrstva. Na družbenem omrežju X je vlada objavila njegovo izjavo: “Zahteval sem pojasnila glede nedavnih dogodkov na Nevrološki kliniki UKC LJ. Ob tej priliki ponovno pozivam k nenasilju, strpnosti in solidarnosti.”

Na ministrstvu za zdravje so kliniko prosili za pojasnila o domnevnem nasilju zaposlenega nad pacientom. Pozivajo jih, naj izvedejo potrebne interne postopke in aktivnosti za čimprejšnjo razjasnitev okoliščin, je poročal STA. Vodstvo klinike so pozvali tudi, naj ponovno pregleda vse protokole in interna navodila, “da se v primeru kakršnega koli nasilja ukrepa takoj ter da se paciente nemudoma zaščiti”.

Na ministrstvu so še zapisali, da so nad dogodki nasilja zgroženi in zaskrbljeni. “Vsakršna oblika nasilja je nesprejemljiva, še posebej pa obsojamo nasilje v bolnišnicah in socialno-varstvenih zavodih, kjer se zdravijo bolniki in so nastanjeni najbolj krhki posamezniki med nami. Kot družba moramo enotno storiti vse, da preprečujemo nasilje in da se ljudje v teh okoljih počutijo varne,” so še opozorili.

Kot smo poročali včeraj, se je incident zgodil v nedeljo, 20. 8., na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo. Naš vir s klinike, ki je bil po dogodku v stiku z žrtvijo, nam je povedal: “Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je (zdravstveni, op. a.) tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti.” Zaposlenega naj bi zelo razjezilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi. “Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj,” nam je še povedal vir.

Več kot dva tedna po prijavi: Strokovni nadzor bo uveden po presoji

Na UKC so v sredo potrdili, da so s prijavo tega incidenta seznanjeni in da so ga nemudoma prijavili policiji. Tudi danes pa niso pojasnili, zakaj po prijavi ni bil uveden izredni strokovni nadzor, čeprav smo jih o tem spraševali že včeraj in ponovno tudi danes. V sporočilu, ki so nam ga posredovali danes, so zapisali, da bodo opravili “razširjen varnostni pogovor in po presoji uvedli izredni strokovni nadzor”. Spomnimo, da sta od prijave incidenta minila že več kot dva tedna.

Več virov s klinike nam je potrdilo, da je omenjeni tehnik tudi po incidentu delal na oddelku, kjer je v tistem času ležal tudi napadeni pacient. Takšna situacija je po naših informacijah trajala več dni, vse dokler pacient ni bil odpuščen z oddelka. Na UKC so danes zatrdili, da zaposleni od domnevnega incidenta “ni bil več v stiku s pacientom”, niso pa zanikali, da je tudi po incidentu delal na oddelku, kjer je ležal omenjeni pacient. V UKC so danes še zapisali, da zaposleni, obtožen nasilja, dela pod nadzorom, česar v preteklih pojasnilih niso omenjali. Tudi naši viri o tem ne vedo nič.

Na vprašanje, kako so po incidentu ukrepali v zvezi z zaposlenim, so nam iz enote za stike z javnostmi v sredo odgovorili, da bodo počakali na izsledke policije in “po potrebi odredili pisni opomin pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi oz. premestitev na drugi oddelek”.

Nevrološka klinika
David Bole/N1

Viri: Zaposleni problematičen že v preteklosti

Na ljubljanski policijski upravi so nam danes potrdili, da v tej zadevi vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj, preverjajo pa tudi elemente prekrška po Zakonu o javnem redu in miru. “Ker zbiranje obvestil še poteka, vam podrobnosti o tem ne moremo pojasnjevati,” so zapisali.

Omenjeni zdravstveni tehnik je bil po navedbah več naših virov tudi v preteklosti grob do pacientov, nanje naj bi pogosto kričal, čemur so bili priča tudi drugi zaposleni. Ti naj bi o neprimernem obnašanju obveščali tudi nadrejene. “Izvajali so neke pogovore, za konkretne ukrepe pa se glavna medicinska sestra in vodstvo oddelka niso nikoli odločili,” je za N1 dejal vir. Na UKC so danes zagotovili, da zaposleni, ki da je dolgoletni sodelavec Nevrološke klinike, doslej ni bil vpleten v “dogodek nasilne narave”. Dodali so, da podobnega dogodka na kliniki doslej niso zabeležili.

Generalni direktor UKC Marko Jug je danes po navedbah STA napovedal, da če se bo med preiskavo potrdila resničnost incidenta, bo zaposleni najverjetneje prejel izredno odpoved.

V sredo so sicer zapisali, da so se v zadnjih petih letih na Nevrološki kliniki “nekajkrat ukvarjali z neprimernim vedenjem in komunikacijo”, prijav fizičnega nasilja nad pacienti pa da v tem času ni bilo.

Z UKC so danes še sporočili, da so na oddelku, kjer se je zgodil incident, uvedli postopek za izobraževanje o preprečevanju nasilne komunikacije.

Zbornica: Če se dogodek potrdi, bomo izvedli izredni strokovni nadzor

Odzvali so se tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornici – Zvezi), ki jo vodi Monika Ažman. Zapisali so, da so bili o dogodku obveščeni iz medijev. “Vsakršno nasilje je nesprejemljivo in ga obsojamo; do kakršne koli oblike nasilja imamo ničelno toleranco. Vsak sum nasilnega dejanja obravnavamo zelo resno, zato smo UKC Ljubljana danes pozvali k izjasnitvi glede navedenega primera. Glede na njihovo izjasnitev bomo skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi ukrepali. V primeru potrditve dogodka ima Zbornica – Zveza možnost izvedbe izrednega strokovnega nadzora, ki ga bomo opravili,” so zapisali.

“Taki dogodki so nedopustni in do njih ne sme prihajati. Za poklice v zdravstveni negi ni primeren vsak. Poleg znanja morajo imeti zaposleni tudi visoke moralne, etične in čustvene kvalitete. V Zbornici – Zvezi smo prepričani, da preprečevanje in obravnava nasilja zahtevata celosten in kontinuiran pristop in morata postati sestavni del organizacijske in družbene kulture. Dogodki, kot smo jim priča v zadnjih dneh, sami po sebi kličejo po sistemskih spremembah. Skrajni čas je, da se politični odločevalci zavejo, na kar jih v Zbornici – Zvezi opozarjamo že več kot 15 let: da je v ljudi, v kader treba vlagati, da je treba izboljšati delovne pogoje, da je treba resno nasloviti problem pomanjkanja kadra. To mora postati prednostna naloga političnih odločevalcev,” so še poudarili.

To ni prvi takšen primer v zadnjem času. Pred nekaj dnevi smo poročali o dijakinji, ki je bila v času počitniškega dela nasilna do dveh oskrbovancev Doma starejših občanov Trebnje. Svoje neprimerno obnašanje je posnela in posnetek objavila na družbenem omrežju TikTok. Direktorica omenjenega doma je v odzivu na posnetek povedala, da so takoj, ko so bili o tem obveščeni, odredili strokovni nadzor in druge ukrepe. Dom je naslednji dan obiskal tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je vedenje obsodil in se zavzel za ničelno toleranco do nasilja.

Spomnimo tudi na našo nedavno preiskovalno zgodbo o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana, kjer je več pacientov, svojcev in zaposlenih potrdilo, da so bili v zadnjih letih žrtve nasilja ali priče nasilju. Vodstvo klinike je nasilje kategorično zanikalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje