Samoocena DVK: Manjše zaplete smo hitro rešili

Slovenija 25. Apr 202214:21 > 15:07 0 komentarjev
Štetje glasovnic
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Državna volilna komisija izvedbo nedeljskih parlamentarnih volitev ocenjuje kot dobro. "Volilne komisije in volilni odbori so svoje delo opravili dobro in kljub dokaj visoki volilni udeležbi tudi hitro in učinkovito. Manjši zapleti so bili hitro razrešeni," so pojasnili.

Državna volilna komisija (DVK), ki izvaja, nadzoruje in usklajuje volilne postopke, je svoje delo in delo volilnih odborov pri nedeljski izvedbi volitev v državni zbor ocenila kot dobro, a so nastajali manjši zapleti, ki pa so bili razrešeni.

Po podatkih okrajne volilne komisije Ljubljana – Moste Polje so v nedeljo zvečer za 30 minut tako podaljšali čas glasovanja na volišču Senožeti in za 10 minut na volišču Bizovik, saj so morali počakati na nove glasovnice, ker jih je zaradi visoke volilne udeležbe zmanjkalo. Volitve so nato na obeh voliščih izpeljali brez težav. Kot je še sporočila omenjena okrajna volilna komisija, so na volišču v Gasilskem domu Laze na Dolu pri Ljubljani ugotovili, da je bilo pred začetkom glasovanja domnevno odtujenih 20 neuporabljenih glasovnic. O tem so obvestili policijo, ki zadevo preiskuje. Vsi volilni odbori volilnega okraja 4005 so bili nemudoma opozorjeni, da morajo biti pri izvedbi volitev in pri štetju glasov še posebej pozorni. Pri ugotavljanju izida glasovanja v tem okraju nas okrajna volilna komisija ni obvestila, da bi se zgodile kakršnekoli nepravilnosti.

Glasovalo skoraj 70 odstotkov volilnih upravičencev

Po podatkih okrajne volilne komisije Grosuplje je volilni odbor na volišču v OŠ Louisa Adamiča v Grosuplju moral prekiniti štetje glasov, saj se je iz ene glasovnice vsul neznani bel prah. Ko so pristojni organi končali preiskavo, je volilni odbor lahko nadaljeval štetje glasovnic.

Glasovanje je včeraj potekalo tudi na 30 voliščih na veleposlaništvih in konzulatih v tujini. Po dosedanjih informacijah, ki jih sporočajo diplomatska-konzularna predstavništva, ni bilo nobenih zapletov. V skladu z rokovnikom volilnih opravil okrajne volilne komisije danes ugotavljajo izid glasovanja po pošti, ki je prispela z območja Slovenije. Izid glasovanja po pošti iz tujine pa se bo ugotavljal 3. maja po 12. uri.

“Naj ob tem še dodamo, da ima vsak kandidat, predstavnik liste kandidatov in vsak volilec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji volilne enote, če presodi, da so pri delu volilnega odbora oziroma okrajne volilne komisije nastale nepravilnosti. Ugovor se lahko vloži v treh dneh od dneva glasovanja (torej v sredo, 27. aprila, opolnoči), volilna komisija volilne enote pa mora o ugovoru odločiti v roku 48 ur,” so opozorili v sporočilu za javnost.

Na volitvah v državni zbor 2022 je glasovalo 1.185.161 oz. 69,83 odstotka volilnih upravičencev. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 73,60-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, in sicer 64,40-odstotna. Volilni okraj z najvišjo volilno udeležbo je Škofja Loka 2, kjer je glasovalo 78,49 odstotka volilnih upravičencev, najmanj volilk in volilcev pa je prišlo na volišče v volilnem okraju Lendava (56,46 odstotka).

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je bila volilna udeležba nižja, in sicer 52,64-odstotna, leta 2014 je glasovalo 51,73 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah v državni zbor leta 2011 je bila udeležba 65,60-odstotna, leta 2008 pa 63,10-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!