Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike SD

Slovenija 24. Jan 202220:50 > 20:50 1 komentar
Fajon, Češko
Žiga Živulović jr./Bobo

Vodenje strokovnega sveta SD za gospodarstvo prevzema Sandi Češko. V stranki poleg gospodarstva z visoko dodano vrednostjo izpostavljajo tudi razbremenitev plač in kapitala. Češko pa je poudaril, da bo gospodarstvo v prihodnje deležno največjih sprememb v zgodovini. Meni, da bo izzive mogoče obvladati zgolj s sodelovanjem države, civilne družbe in gospodarstva.

Socialni demokrati so potrdili podjetnika Sandija Češka na čelo strokovnega sveta za gospodarstvo. Po besedah predsednice stranke Tanje Fajon je Češko uspešen podjetnik, ki verjame v etično ekonomijo in je mentor številnim mladim podjetnikom.

“S tem korakom poudarjamo jasno prioriteto stranke na področju gospodarstva,” je povedala Fajon. Poudarila je, da so glavne prioritete Socialnih demokratov javno in kakovostno zdravstvo, gospodarstvo z visoko dodano vrednostjo za vse ter pravna država, demokracija in svoboda medijev.

“Cilj Socialnih demokratov je gospodarstvo, ki bo temeljilo na inovacijah, boljših delovnih mestih, enakih pogojih, dobri povezanosti družbe, močnih javnih storitvah in pogojih za dobro življenje,” je dejala Fajon. “Socialni demokrati ne bomo tekmovali za najnižje davke na račun nizkih plač, ampak se bomo zavzemali za razbremenitev plač in ne kapitala,” je dodala.

Češko je dejal, da bo gospodarstvo v naslednjih 10 letih deležno verjetno največjih sprememb v zgodovini, in navedel digitalizacijo, robotizacijo, spremembe v dobavnih verigah, nove poslovne modele, ozelenjevanje in deglobalizacijo. Po njegovih besedah lahko izzive in priložnosti uspešno obvladamo samo v skupnem in tvornem sodelovanju med državo, civilno družbo in gospodarstvom: “Ne stavimo samo na kapital, niti ne samo na moč države, verjamemo pa v moč družbe in sebe vidimo kot moderatorja in upravljalca teh tokov.”

Poleti je sicer Češko napovedal, da se v aktivno politiko ne bo podal. Ne bom kandidiral niti za mandatarja niti za ministra, je dejal za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje