Šarčevo pobudo v opozicijskih partnericah ocenjujejo kot soliranje

Slovenija 12. Avg 202112:00 > 15:53 4 komentarji
Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./Bobo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je prvake SD, Levice in SAB pozval k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Predsednica SD Tanja Fajon poudarja, da je sama predloge za povezovanje voditeljem opozicije predstavila že v svojem pismu konec junija. V SAB so nad Šarčevo pobudo presenečeni.

LMŠ očitno želi pred bližajočimi se volitvami prevzeti osrednjo vlogo v boju opozicije proti premierju Janši in njegovim podpornikom. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je namreč prvake SD, Levice in SAB pozval k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju, v katerem bi se med drugim zavezali, da po volitvah ne bodo oblikovali koalicije z nikomer, ki podpira Janševo vlado.

Za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države, mu odgovarja predsednica SD Tanja Fajon.

Šarec o treh ključnih zavezah

V pismu, o katerem je prvi poročal portal 24ur.com, je Šarec predlagal, da ima dogovor o povolilnem povezovanju “le tri vse povedne točke – zaveze za čas po volitvah”.

Kot prvo točko predlaga zavezo za normalizacijo Slovenije, vrnitev k ustavnim temeljem in vrednotam, ki so Slovenijo osamosvojile in pripeljale v Evropsko unijo. Prav tako pa naj bi se četverica opozicijskih strank zavezala za oblikovanje skupne vlade, “ki bo močna in trdna, brez strank in posameznikov, ki sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše”.

Nazadnje Šarec predlaga še dogovor, da bodo LMŠ, SD, Levica in SAB na volitvah sicer nastopili s svojimi kandidacijskimi listami in lastnimi programi, a s skupnimi programskimi izhodišči in ob jasni predpostavki, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na parlamentarnih volitvah prejela največ glasov.

Prvak LMŠ se je v pismu zavzel še za oblikovanje strokovnih skupin. Te naj bi pripravile skupne programske usmeritve, ki bi jih četverica strank skupaj izvajala po volitvah. Pozornost naj bi posvetili javnemu zdravstvu, prehodu k zelenemu gospodarstvu, okolju prijazni politiki, digitalni preobrazbi, pokojninskemu sistemu, javnemu sektorju, vrnitvi neodvisnosti institucij in depolitizaciji nacionalno varnostnega sistema.

“Zdaj je trenutek, ko moramo stopiti skupaj, besede zamenjati za dejanja, interese za korake,” je zapisal Šarec. Dodal je še, da se morajo o tem, kako naprej, pogovoriti in dogovoriti brez posrednikov.

Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Fajon: Ni dovolj le zmaga nad Janšo

Predsednico SD Tanjo Fajon veseli, da je volja za povezovanje dozorela pri vseh opozicijskih strankah. Ob tem je izpostavila, da je predloge za povezovanje voditeljem opozicije predstavila že v pismu konec junija. Šarcu je na njegovo pismo odgovorila s pobudo za skupni sestanek, ki naj bi bil prihodnji teden. Opozorila pa je tudi, da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030.

“Socialni demokrati ocenjujemo, da za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, ampak močna skupna ambicija, da spremenimo Slovenijo in jo pripravimo na številne izzive, ki jih imamo na socialnem, gospodarskem, podnebnem in okoljskem področju,” lahko preberemo v pismu Tanje Fajon Šarcu. Izpostavila je še ,”da vzpon skrajnih desnih politik omogoča razočaranje nad tem, da zmerne in levosredinske vlade niso bile sposobne uresničiti pričakovanj ljudi in potreb naše skupnosti”.

Tudi podpredsednik SD Matjaž Nemec je poudaril, da je po pismu Marjana Šarca jasno, da si vse politične stranke na levi sredini želijo povezovanja kot graditev alternative Janezu Janši. Po njegovih besedah namreč v javnem izražanju prvaka LMŠ doslej tolikšne odločnosti za povezovanje, kot veje iz tokratnega pisma, ni bilo mogoče zaznati. Vendar pa so šli po Nemčevi oceni Socialni demokrati v pismu Tanje Fajon pred poldrugim mesecem še nekoliko dlje, kot gre sedaj Šarec, saj se njihova pobuda ni nanašala zgolj na sodelovanje levosredinskih strank po volitvah, temveč so izpostavili tudi sodelovanje pred volitvami.

V SD zanikajo dogovarjanje z NSi

Nekateri naši sogovorniki iz opozicijskih vrst kot razlog za Šarčev poziv k zavezi, da sedanje opozicijske stranke po volitvah ne bodo oblikovale koalicije z nobenim podpornikom Janševe vlade, povezujejo prav z dogajanjem v SD. Po političnih kuloarjih je namreč mogoče slišati, da se nekateri Socialni demokrati o povolilnem sodelovanju že pogovarjajo z NSi. V SD to zanikajo. “Mislim, da je razlika med Socialnimi demokrati in Novo Slovenijo bistveno večja, kot je razlika med LMŠ in NSi. Za nas je v sedanji situaciji skoraj nemogoče razmišljati o sodelovanju s tistimi, ki podpirajo vlado, proti kateri se mi borimo,” je dejal Nemec.

V SAB presenečeni

V stranki SAB so nad pobudo Marjana Šarca presenečeni, poudarjajo, da so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da delo in nadaljnje skupne aktivnosti nadaljujejo septembra. “Poteza je torej v nasprotju z danim dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez. Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, česar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli,” pravi generalni sekretar stranke Jernej Pavlič.

Ob tem dodaja, da bo SAB po volitvah sodelovala z vsemi, ki so blizu njenim socialno-liberalnim vrednotam. “To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri – če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB,” dodaja Pavlič.

Levica: Šarčevo pismo je blizu našim prepričanjem

V Levici so Šarčevo pobudo za povolilno sodelovanje pozdravili. Poudarili so, da je zapisano blizu prepričanjem njihove stranke, nekaj dodatnih predlogov pa bodo podali na sestanku opozicije. Koordinator Levice Luka Mesec je še poudaril, da so v stranki vedno zagovarjali tako predvolilno kot povolilno sodelovanje strank trenutne opozicije. “Le tako lahko rešimo državo iz primeža korumpirane oblasti Janeza Janše, ki spodkopava temelje demokratične ureditve pri nas. Opozicija mora predstaviti jasno vizijo za Slovenijo in se zavezati, da ne bo nadaljevala škodljivih politik – ne trenutne ne prejšnjih vlad,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje