Šestan in Šarec s prizorišča požara: Razmere ostajajo zelo resne

Slovenija 21. Jul 202213:41 > 15:41 1 komentar
Šarec
Denis Sadiković/N1

Stanje na Krasu je še vedno resno, danes dopoldne so evakuirali približno 400 prebivalcev treh kraških vasi. Tam sta tudi danes poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in minister za obrambo Marjan Šarec, ki sta orisala aktualne razmere. Popoldne so se znova oglasile sirene za nevarnost za vasi Temnica, Novela in Vojščica.

Po zadnjih informacijah regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko je položaj na Krasu še naprej zelo zahteven, saj so se ognjeni zublji znova dvignili na območju proti Cerju.

Posredovanje iz zraka otežuje gost dim, ki se zadržuje nad požariščem. Gasilcem sicer pomagajo helikopterji Slovenske vojske in policije, avstrijski helikopter, hrvaški kanader in pilatus SV. Dopoldan je bila odrejena evakuacija nekaj več kot 400 prebivalcev iz Vojščice, Temnice in Novela. Več o dogajanju na Krasu pa v članku “Zadeve so resne”: evakuirali 400 ljudi, v zraku tudi helikopterji in dve letali”.

V štabu v Kostanjevici na Krasu sta tudi danes poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in minister za obrambo Marjan Šarec.

“Stanje je resno, dopoldne so se razmere zaostrile, začel je pihati tudi veter. Trenutno se najbolj spopadamo s požarom, ki ga vidimo za seboj, sile pa ga skušajo odrezati. V zraku imamo tri helikopterje Slovenske vojske, avstrijski helikopter, na poti je tudi helikopter iz Slovaške, tukaj pa je tudi policijski helikopter. Na terenu je 1.100 ljudi, gasilci pa z vodo zalivajo robove ceste, da preprečijo preskok požara. V primeru preskoka bi obstajala nevarnost, da bi požar prišel do objektov. Trenutno noben objekt ni ogrožen. Dopoldne so bile evakuirane tri vasi,” je uvodoma povedal obrambni minister Šarec.

“Delajo v nadčloveških razmerah in dajejo od sebe nadčloveške napore, da koordinacija poteka. Nevarno je tudi, da bi prišlo do trčenja, saj je promet v zraku ta hip izjemno gost!” je še opozoril Šarec.

“Na žalost je to po obsegu najhujši, največji požar, ta rekord je dosegel že včeraj. Dodajam še, da imamo tudi hrvaški helikopter, imeli smo tudi kanader, a se je pilot odločil, da je prenevarno, in se obrnil, trenutno čaka v Pulju na izboljšanje razmer. V štabu sem videl malo optimizma. Prepričan sem, da jim bo uspelo požar tukaj zadržati. Na drugi strani pa je požar, kjer je listnato drevje, verjamem, da bodo fantje in dekleta to rešili. Verjamem, da bomo prišli do še boljše situacije kot včeraj. Ko se pojavi zjutraj veter, seveda to oteži razmere. Z Arsa imam zagotovilo, da bi danes veter lahko dosegel 20 do 25 km/h. Popoldan se bodo razmere ponovno umirile, seveda pa so zjutraj okoliščine spet slabše,” je povedal Šestan.

Evakuirani ljudje so nastanjeni v osnovni šoli v Komnu, zanje pa je poskrbljeno s hrano in pijačo. Center za socialno delo nudi psihosocialno pomoč za tiste, ki bi to potrebovali. Poskrbeli so tudi za živino, lastnik ene kmetije pa vztraja, da bo ostal na svoji kmetiji in da je na varnem. Zahvalil se je za pomoč, ampak trenutno ostaja tam.

Slovenska vojska pomaga s tremi helikopterji in letalom z dvema cisternama za gorivo. Aktivirali so tudi dve cisterni za vodo. V vojašnici Vipava so zagotovili prenočišča za ljudi, ki pomagajo in se borijo z ognjem. Tam pripravljajo tudi obroke, do 700 na dan, in jih prepeljejo na prizorišče. S termovizijsko kamero odkrivajo žarišče, pomagajo pa tudi sanitetne ekipe (štiri mobilne ekipe NMP z reševalnim vozilom in ena stacionarna ekipa). Na poti je tudi bager inženirske enote SV, ki bo pomagal pri kanaliziranju požarov. Na poti je 10 vozil s 15 vojaki, ki bodo pomagali s podporo na terenu, v pripravljenosti je tudi 90 vojakov Slovenske vojske, ki lahko iz vojašnice Vipava kadarkoli priskočijo na pomoč, je povedala tiskovna predstavnica vojske, podpolkovnica Nina Raduha.

Prekuhavanje vode v prehranske namene

Poveljnik CZ za severno Primorsko Samo Kosmač je dejal, da gasilske enote oskrbujejo s hrano in pijačo. Ogromno podjetij in posameznikov donira neverjetne količine hrane in pijače, kar jim povzroča že težave pri skladiščenju, zato prosijo, da do nadaljnjega prekinejo dobave teh dobrin. “Smo zelo hvaležni, a to nam v tem trenutku povzroča težave,” je dodal Kosmač. Večina gasilcev, ki konča delo, se hoče čim prej vrniti domov, zato ne pridejo na večerjo, ki jo pripravljajo v Opatjem selu, je še dodal.

Šestan je pozval k prekuhavanju vode na območju. “Bolje prekuhati kot dobiti črevesne težave. Pohvaliti moram prebivalce, da upoštevajo napotke, tudi pri evakuaciji so jih.”

Opozorilo Kraškega vodovoda Sežana: Vodo je za uporabo v prehranske namene treba preventivno prekuhavati zaradi nihanj tlaka in občasnih izpadov oskrbe. Voda naj vre tri minute po predhodnem filtriranju. Ukrep do preklica velja za vsa naselja v občinah Komen in Miren-Kostanjevica.

Šarec je dejal, da je sredi intervencije težko govoriti o interventnem zakonu. “Ko se razmere umirijo, se bo šlo v pripravo tega zakona. Zagotovo je res, kot pri poplavah, da je preventiva nujna. V tem primeru gre na primer za sečnjo gozda. Vlada se bo s tem začela ukvarjati, ko bo intervencije konec.”

Župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar je za N1 povedal, da čeprav požar za zdaj ni poškodoval nobene vasi, bo škoda ogromna. Da do požara takšnih razsežnosti več ne bi prišlo, pa sta nujna sprejetje preventivnih ukrepov in sanacija prevelike zaraščenosti Krasa, še meni Humar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje