Župan občine Miren – Kostanjevica za N1: Zaraščenost Krasa je splošen problem

Slovenija 21. Jul 202215:36 > 15:50 0 komentarjev

Župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar je za N1 povedal, da bo, čeprav požar za zdaj ni poškodoval nobene vasi, škoda ogromna. Da požar takšnih razsežnosti ne bi več izbruhnil, sta nujna sprejetje preventivnih ukrepov in sanacija prevelike zaraščenosti Krasa, še meni.

Premier Robert Golob je ob včerajšnjem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu obljubil sprejetje interventnega zakona, ki bo pomagal pri obnovi najhuje prizadetih občin in s preventivnimi ukrepi zmanjšal možnosti, da ponovno izbruhnejo tako katastrofalni požari.

Ob tem je poudaril še nujnost, da se Slovenija opremi z letali, ki bodo pomagala gasiti takšne požare, saj smo trenutno preveč odvisni od pomoči sosednjih držav: “To je nekaj, kar bo morala prevzeti država. In morali bomo povečati vlaganje v preventivno čiščenje protipožarnih koridorjev. Še posebej na takih območjih, kot je kraški rob, kjer so ti požari najpogostejši.”

“Najprej je pomembno, da požar pogasimo, potem pa pričakujemo pomoč države”

Župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar je pozdravil napoved slovenskega premierja Goloba o sprejetju interventnega zakona, a je pri tem opozoril, da bi bile v njem dorečene tudi stvari, ki so specifične za kraško pokrajino. “Naša občina bo postala občina z največjim požariščem glede na površino občine. Najprej je pomembno, da pogasimo požar, potem pa pričakujemo pomoč države za sanacijo škode, ki bo velika na gozdnem območju,” je poudaril Humar.

Po Humarjevem mnenju je nujno, da se s sprejetjem interventnega zakona uredijo tudi vse stvari, ki so nujne, da takšni požari ne bi več nastali.

“Prepričan sem, da bodo v tem zakonu zapisane stvari, ki bodo uporabne tudi najprej. Kar zadeva vodno oskrbo, je vodni vir dovolj močan. Pri tako velikem zajemanju vode iz vodnega omrežja nastajajo določene okvare, narediti moramo tudi nekaj za obnovo te infrastrukture in razmisliti o vodnih zajetjih, ki bi lahko služila v primerih požarov, pa tudi za namakanje oziroma zalivanje,” je obrazložil Humar.

O zaraščenosti Krasa

Humar je povedal, da je zaraščenost Krasa eden od vzrokov, da se požar tako hitro širi. “Zaraščenost Krasa je splošen problem. Stanje je bilo drugačno še pred leti, ko so ljudje bolj redno kosili, pa tudi pašnikov je bilo več,” je obrazložil Humar.

Čeprav je župan povedal, da je na območju občine več gozdnih presekov, katerih sečnjo pomaga financirati zavod za gozdove, je teh vsekakor premalo. “Če teh gozdnih presekov ne bi bilo, ne bi imeli česa gasiti, samo čakali bi lahko na obronkih gozda,” meni Humar.

Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO

Ob tem je povedal, da morajo v občini povečati število gozdnih presekov in jih po potrebi tudi razširiti, prav tako pa bi bilo treba zmanjšati zaraščenost: “Upam, da se bodo našli posamezniki, ki bodo ugotovili, kaj še na naših kraških tleh lahko uspeva, in se bo zaraščenost še zmanjšala. Pri nas je tudi veliko terena poraščenega z borovci, kar je težje pogasiti.”

Kot možen ukrep, ki bi zmanjšal zaraščenost kraških površin, je Humar omenil tudi širjenje kmetijskih dejavnosti, na primer oljčnih nasadov: “Kar nekaj hektarjev zaraščenih površin smo namenili za zasaditev oljčnikov. Tako sta se zmanjšala zaraščenost površin kot tudi nevarnost za širjenje požarov.”

Celoten pogovor z županom občine Miren – Kostanjevica si lahko pogledate v videu na vrhu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!