Šarec o obisku gasilcev: Verjamem, da ni bilo mišljeno na pivo in pol klobase

Slovenija 18. Feb 202312:56 27 komentarjev
Luka Dakskobler/BOBO

Obrambni minister Marjan Šarec se je znova odzval na četrtkov odmevni protest poklicnih gasilcev, ki so ga pospremile bakle, ogenj in petarde. Poudaril je, da tovrstni prijemi na protest gasilcev ne sodijo, saj imajo z uniformo in ugledom do javnosti tudi odgovornost. "Tudi, če se počutijo neslišani, kar mimogrede ni res, saj dialog teče ves čas." Pravi, da bosta z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik kljub vsemu nadaljevala dialog.

Dva dni po odmevnem protestu poklicnih gasilcev, ki so v središču Ljubljane z baklami, žvižgi, ognjem in glasnimi poki od vlade zahtevali odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij ter pošteno vrednotenje svojega dela, se je na protest znova odzval minister za obrambo Marjan Šarec.

Preberite še: Gasilci z baklami in glasnimi poki v Ljubljani izžvižgali ministrico (VIDEO)

V zapisu na Facebooku je opozoril, da je vedno ločil med sindikati, sindikalno dejavnostjo in posameznikom kot izvajalcem določenega poklica, vendar pa “s trudom pridobljen velikanski ugled gasilske organizacije v javnosti organizatorjem ne daje pravice misliti, da je primerno čisto vse, česar se spomnijo. Tudi, če se počutijo neslišani, kar mimogrede ni res, saj dialog teče ves čas,” je zapisal.

Poudaril je, da petarde, bakle, polivanje z vnetljivo tekočino in zažiganje ne sodijo na protest gasilcev. “Eden od njih je imel kar veliko srečo, saj se mu je vnela obleka na rokah in nogah. Govorec ob glasnem poku zavpije ‘tooo’, da niti ne govorim o grožnjah drugega ‘vemo, kje živite, pridemo tudi na dom’. Pa sem prepričan, da ni bilo mišljeno na pivo in pol klobase ter po prispevek za koledar,” je zapisal minister.

Preberite še: Burno soočenje: “Gasilci so prišli kot cunami.” “Ma dajte, no.”

“Res je, nisem najboljši gasilec v Sloveniji, niti nimam visokega čina, imam pa močno zavedanje, kaj gasilska organizacija predstavlja. Ali naj vsaj bi predstavljala. Je mladim za zgled metati močno pirotehniko v bližini šole? Je zgled zažigati? Je zgled metati predmete proti ministrici?,” je vprašal in zapisal, da se “žal od gasilca pričakuje več”.

Protest poklicnih gasilcev
Luka Dakskobler/BOBO

Z uniformo in ugledom tudi odgovornost

Po njegovih besedah namreč uniforma in ugled v javnosti s sabo prineseta tudi odgovornost. “Kasneje je glavni sindikalist rekel, da ministrica ni bila povabljena na shod in ni bila upravičena do besede. Če nekdo pride pred vhod, zlasti če je to gasilec, se verjetno spodobi priti ven. Če z ministrico ne bi prišla pred vhod, bi pa verjetno taisti rekel, da se ne upava prikazati,” je ugibal in nadaljeval, da bosta z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik kljub vsemu nadaljevala dialog.

Preberite še: Ministrstvo: Poklicni gasilci so ena bolje plačanih skupin v javnem sektorju

Obrambni minister Šarec je še poudaril, da je predstavnikom sindikata poklicnih gasilcev že pred dnevi povedal, “da v vladi ne more vsak minister vleči na svoje, ker bo potem kaos”.

“Pogajanja so se začela in tam bo priložnost za iskanje konkretnih rešitev v dialogu in spoštovanju drug drugega,” je zaključil in dodal, da se bo kot minister še naprej trudil, da bodo skupaj reševali težave, ki jih ima slovensko gasilstvo, “saj ne gre samo za plačne razrede, temveč je področje veliko širše in nabor izzivov zelo dolg”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje