Burno soočenje: “Gasilci so prišli kot cunami.” “Ma dajte, no.”

Slovenija 17. Feb 202315:03 > 18:01 17 komentarjev
Protest poklicnih gasilcev
Luka Dakskobler/BOBO

Na Vrhniki je dopoldne odjeknila silovita eksplozija v podjetju s pirotehniko. Po zadnjih podatkih je umrla ena oseba, dva moška sta bila huje poškodovana in odpeljana v klinični center. Na terenu so bili gasilci, reševalci in policija, preiskava še poteka. Do dogodka prihaja ravno v dneh, ko so napetosti med gasilci in vlado na vrhuncu, po protestu so danes že sedeli za skupno mizo. Več o aktualnih temah v N1 STUDIO z državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo Rudijem Medvedom, generalnim sekretarjem sindikata poklicnega gasilstva Davidom Švarcem in vodjo izmene v ljubljanski gasilski brigadi Boštjanom Žagarjem.

Kot smo poročali, je ob pol dvanajstih v vrhniškem podjetju Hamex odjeknila močna eksplozija, v kateri je umrla ena oseba, dva moška pa sta huje poškodovana. Na terenu so gasilci, reševalci in policija, preiskava še poteka. Do dogodka prihaja ravno v dneh, ko so napetosti med gasilci in vlado na vrhuncu, po protestu so danes že potekala tudi prva pogajanja.

Preberite še: Gasilci, policija in reševalci po eksploziji na Vrhniki: Intervencija še poteka

V N1 STUDIO so gostovali državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, generalni sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc in vodja izmene v ljubljanski gasilski brigadi Boštjan Žagar.

Vsaka intervencija predstavlja nevarnost, je poudaril Žagar. “Vsako povelje za seboj potegne odgovornost za življenja, kazensko in moralno odgovornost,” je povedal in dodal, da njegova plača ne presega 1.700 evrov z dodatki, pa je med najbolje plačanimi gasilci. “Mene moja družina ne vidi niti en vikend na mesec,” je rekel Žagar.

Pri pogovoru o njihovih plačah gasilce moti, da jih vlada primerja z drugimi poklici, saj menijo, da jih lahko primerja le s policijo in vojsko. Njegov sodelavec, ki trenutno vodi intervencijo, nosi veliko odgovornost, njegova plača, ki ne dosega 1.700 evrov, pa ni ustrezna za tako veliko odgovornost, je rekel Žagar.

O današnjih pogajanjih, vprašanju dopusta in dela med prazničnimi dnevi, je Švarc povedal, da so imeli pogovore v pozitivni smeri in da so dosegli dogovor, da se do naslednjega meseca obe strani dogovorita o kompromisnem predlogu. O tem bodo še razpravljali. Odprta so tudi težja vprašanja, predvsem plač. “Pričakujemo od vlade, da se storijo koraki in ne na način, kot se je storilo včeraj. Ko so skušali prikazati gasilske plače kot ene najvišjih znotraj javnega sektorja,” je dejal.

Preberite še: Eksplozija na Vrhniki: oba poškodovana v življenjski nevarnosti

“To se že ves čas pogovarjamo, naši odnosi so na zgledni ravni,” pa se je odzval Medved. “Vprašajmo se, kdo je bil včeraj ostrejši. Smo v 30 letih na protestih videli kaj takega: bakle, grožnje v smislu vemo, kje živite? Kdaj smo doživeli, da je bilo treba ministrico evakuirati,” se je vprašal in nadaljeval: “Morda niso bile bakle, ampak šopki tudi ne.” Navedel je, da se prostovoljni gasilci distancirajo od tega protesta.

“Bil sem na shodu, to sem opazoval od daleč,” pa je rekel Žagar. Na teh ulicah smo doživeli vodne topove, kocke, jajca sem čistil s parlamenta, je povedal. “Če me ta država in te vlade ne slišijo, če s plačo zaostajam pod minimalno. Kaj nam ostane drugega, da povemo, da smo tudi mi tukaj.” Gasilci so napovedali, da bodo kljub protestu vsem zagotavljali varnost in zdravje. Stavke posameznikov pa je politika po njegovih navedbah zmanipulirala. “Raje se pogovarjajmo, kaj bomo s plačami,” je dejal in Medvedu podal plačilno listo gasilca. Poudaril je, da je bilo vse nadzorovano, gasilci pa so za seboj tudi pospravili. “Obžalujem, da je do tega prišlo zaradi ignorance.”

“Ničesar ne obžalujem, razen tega, da smo bili prisiljeni organizirati shod pred vlado,” pa je na vprašanje, ali dogajanje obžalujejo oziroma obsojajo, odgovoril Švarc. Početje vladne strani pa ocenjuje kot prelaganje odgovornosti z vsebine na dogajanje na včerajšnjem protestu. “Naši fantje skrbijo za življenja in premoženje Slovencev. Če si bomo zatiskali oči, se bo nezadovoljstvo stopnjevalo,” je rekel.

Doživeli smo na pol huligansko razgrajanje, pa je odvrnil Medved. “Nihče ni trdil, da imate gasilci odlične plače,” je rekel. Oba gasilca sta mu nasprotovala. “Vaše plače so primerljive z vojsko in policijo. Vi pa se primerjate z učiteljicami in vzgojiteljicami,” je nadaljeval Medved. Sprašuje se, kako naj teče dialog, če gasilska stran vsakič nastopi kot cunami.

Švarc se je odzval na navedbe, da so plače zrasle za okoli 30 odstotkov. “Gre za podlo zavajanje ali neznanje. Plače poklicnega gasilca so se od 2008 do 2022 dvignile za dobrih osem odstotkov,” je navedel in dodal, da je plača 100 evrov višja. Plače so se 2012 s t. i. Zujfom znižale, je dodal. Številke, ki jih navaja vladna stran, pa že vsebujejo vse dodatke, ki jih prejmejo gasilci. Tudi na nadurno delo, pripravljenost, …

“Z novo plačno reformo se bo to spremenilo,” je odvrnil Medved in nadaljeval, “Nihče ne prinese domov plače v višini minimalne plače.” Delamo, ko vsi ostali počivajo doma, ko se ljudje za novo leto zabavajo, je odvrnil Švarc in dodal, da se zahtevnost dela vrednoti glede na osnovno plačo, ki je trenutno pod minimalno plačo.

Žagar je poudaril, da gasilec 1 lahko dela tudi na reševalnem vozilu, se zna potapljati, reševati iz vode in iz gor. Delajo ob vikendih, ponoči. “Nihče si ne zasluži minimalne plače. Trenutni vladni predlog nas bo še naprej puščal na minimumu, na dnu. Ko naredimo vzporednico z gasilci in vojaki, se gasilec 1 primerja s posebnimi enotami,” je dejal.

Preberite še: Prebivalec Vrhnike: “Odjeknilo je kot bomba, šipe so se tresle”

Plačna reforma pomeni dvig v spodnjem delu plačne lestvice, se je odzval Medved. Švarc je navedel, da vlada ponavlja, da gasilci neutemeljeno zahtevajo višje plače. “To povzroča slabo voljo, to sproža revolt, ki ga pri nas nismo vajeni. Marsikje se tega, kar smo včeraj videli, ne problematizira,” je dodal.

Zakaj gasilcem ni bil obljubljen takšen dodatek kot sodnikom in tožilcem? “To je obrabljena plošča,” je odgovoril Medved in pozval, naj se najde sindikat, ki trenutno ne zahteva višjih plač. “Zato govorimo, da je plačna reforma temelj,” je povedal in dodal, da bodo nadaljevali dialog. “Seveda je tudi od sindikatov odvisno, kdaj se bodo zadeve zaključile. Z baklo v hrbet ne bo šlo,” je še izjavil državni sekretar na obrambnem ministrstvu.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje