Šarec: Obstaja velika nevarnost preskokov, ogenj se širi res bliskovito

Slovenija 22. Jul 202215:13 3 komentarji
Šarec
Denis Sadiković/N1

Obrambni minister Marjan Šarec je spregovoril o razmerah na požariščih na goriškem Krasu. Požar se po njegovih besedah bliskovito širi, gasilci, ki v notranjost požara zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev ne morejo, pa predvsem branijo območja ob cestah in objekte. Ali bo pri gašenju znova sodeloval tudi hrvaški kanader, še ni znano.

“Situacija je še vedno dokaj resna. Gasilci branijo območje ob cestah, v smeri Opatjega sela pa branijo objekt,” je v izjavi za medije stanje na goriškem Krasu opisal obrambni minister Marjan Šarec. Po njegovih besedah se gašenje vrši intenzivno povsod, kjer so ogrožena območja, kot je naselje Trstelj. Obstaja velika nevarnost preskokov.

“Ogenj se res zelo bliskovito širi. Potrebni so res skrajni napori za to, da enote na terenu obvladujejo požarišče. Enote so razdeljene vzdolž požara, tukaj gre za enote iz cele Slovenije. Sveže enote so zamenjale enote, ki so delale doslej, nočne ekipe pa so odšle zjutraj domov. Stanje je pereče,” je dejal.

Šarec je ponovno poudaril, da nevarnost predstavlja tudi veliko število neeksplodiranih ubojnih sredstev. “Zgodilo se je, da je delec takšne [pokaže, op. a.] velikosti poletel proti gasilcem. Gasilske enote tako ne morejo prodirati v notranjost požara, ampak lahko samo branijo robove požara. Zato se gašenje intenzivno izvaja tudi iz zraka, pri čemer je v zraku vsa razpoložljiva aviacija,” je dejal. Iz tujine sta na pomoč prispela dva srbska helikopterja, na delu sta avstrijski in slovaški helikopter, na pomoč pa prihajata tudi dva helikopterja madžarske vojske.

Poleg helikopterjev iz tujine sta v zraku tudi dva helikopterja Slovenske vojske in Pilatus Slovenske vojske.

Ali ponovno pride hrvaški kanader, ni znano

V odgovoru na novinarsko vprašanje je Šarec dejal, da še ni informacij, ali se bo v gašenje požara vključil kanader iz Hrvaške; Hrvaška je svoje kanaderje namreč poslala tudi na Portugalsko. Prav tako ima, je dejal Šarec, “svoje težave Italija”.

Minister je dodal še, da “helikopterji kanaderju otežujejo letenje” in da je “v zraku gneča”. Kontrolorji leta morajo biti zelo pazljivi, da ne pride do nesreče v zraku,” je še opisal Šarec in pojasnil, da so tuje ekipe nastanjene na Krasu, namestitev pa jim zagotavlja Slovenska vojska. Po njegovih besedah je, denimo, slovaška posadka samooskrbna. “Pripeljali so gasilsko vozilo z 10.000 litri vode, postavili so si svoj bazen, od koder zajema helikopter,” je dejal.

Šarec je prav tako izpostavil, da veliko težavo predstavljata veter in vročina. Minister, ki je sicer tudi prostovoljni gasilec, je prav tako spregovoril o tem, kako bi vlada lahko uredila status prostovoljnih gasilcev. Več v prispevku Nadomestilo za prostovoljne gasilce: kakšne anomalije bo reševala vlada?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje