Šarec se bo kadrovske problematike lotil z novelo zakona o službi v vojski

Slovenija 20. Feb 202322:01 2 komentarja
Mors
Borut Živulović/BOBO

Med ukrepi za reševanje kadrovske problematike Slovenske vojske so povečanje števila mest na letnih taborih, spremembo zakona o službi v vojski in večjo dostopnost zdravniških pregledov, je Minister za obrambo Marjan Šarec navedel v odgovoru na vprašanje poslanca NSi Janeza Žaklja. Po Šarčevih besedah je pomembno tudi ustavljanje odhodov.

Minister za obrambo Marjan Šarec med ukrepi za reševanje kadrovske problematike Slovenske vojske (SV) navaja povečanje števila mest na letnih taborih, spremembo zakona o službi v SV in večjo dostopnost zdravniških pregledov. Pomembno pa bo tudi ustavljanje odhodov, je Šarec navedel v odgovoru na vprašanje poslanca NSi Janeza Žaklja.

Po besedah Šarca je bilo število mest na letnih taborih, namenjenem štirinajstdnevnem vojaškem usposabljanju dijakov in študentov, doslej omejeno na 100. A se je izkazalo, da je zanimanja zanj več, zato bodo število mest povečali na 210.

Kadrovske problematike se bodo lotili tudi z novelo zakona o službi v slovenski vojski, ki uvaja možnost zaposlitve vojakov s končano osnovno šolo ob pogoju, da posameznik ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi sklene tudi pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne oziroma srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe. Opozarja sicer, da s tem problematike ne bodo čudežno rešili, je pa eden v nizu ukrepov.

Še eden od ukrepov bo po navedbah Šarca omogočiti večjo dostopnost opravljanja potrebnega zdravniškega pregleda, ki ga bo zdaj mogoče opraviti v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.

Pozornost bodo namenili tudi rezervistom in prostovoljnemu usposabljanju. “Trendi zagotovo so zaskrbljujoči in mi moramo pridobiti čim več novih, hkrati pa ustaviti odhode,” je še dejal Šarec.

Koalicija neenotna pri podpori resolucije

Kadrovsko problematiko bo sicer vlada naslavljala tudi v novi resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040, ki prinaša tudi povečan obseg obrambnih izdatkov. Ti naj bi najkasneje do leta 2030 dosegli dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

A kot kaže, koalicija pri podpori resoluciji ne bo povsem enotna. Minister Šarec je sicer minuli teden po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato dejal, da bodo tisti, ki jim je mar za varnost Slovenije, resolucijo podprli. V najmanjši koalicijski partnerici Levici pa so ob tem že napovedali, da bodo, če bo resolucija ostala v sedanji obliki, glasovali proti. “Njena izhodišča so namreč enaka tistim iz resolucije, ki jo je sprejela prejšnja vlada in ki smo ji nasprotovali,” poudarjajo.

Kot pojasnjujejo, vprašanje varnosti razumejo bistveno drugače kot samo obrambno ministrstvo. “Številni pozivi k povečevanju izdatkov za obrambo v Evropi so v zadnjem času utemeljeni z vojno v Ukrajini, a za končanje vojne bi bilo treba vložiti več diplomatskih naporov,” menijo. Za Levico pa temelj varnosti ostaja družbena blaginja in stabilna socialna država, ki omogoča vsem dostojno življenje, poudarjajo. “Gre za naše dolgoletno stališče, ki ga ne bomo spremenili,” še navajajo.

Helikopter, vojska
Foto: Borut Živulović/BOBO

V koalicijski SD so medtem s splošno usmeritvijo resolucije zadovoljni. Kot navajajo, pa so obrambnemu ministrstvu tudi poslali nekatere pripombe, ki jih je to v nadaljevanju upoštevalo.

Naklonjenost obrambni resoluciji je izrazil tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša. “Če bo gospod Šarec skušal resno uresničiti to, kar je rekel, bomo seveda pri tem pomagali in bomo to podprli. Bojim pa se, da bodo velike težave znotraj koalicije same,” je dejal v pogovoru za Radio Ognjišče. V NSi pa za zdaj navajajo le, da bodo končno stališče predstavili ob obravnavi resolucije v DZ. Po javni predstavitvi resolucije so sicer slednjo označili za smiselno, a opozorili na racionalno in smiselno porabo obrambnih izdatkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje