Sartorius BIA Separations zgradilo novo stavbo in napovedalo nov kampus

Slovenija 12. Okt 202318:39 0 komentarjev
Bia
GOOGLE STREET VIEW

Podjetje Sartorius BIA Separations iz Ajdovščine, ki je od jeseni 2020 del nemške skupine Sartorius, praznuje 25-letnico delovanja. Ob tej priložnosti so danes slovesno odprli nove poslovne prostore in predstavili načrte za gradnjo prvega biotehnološkega kampusa v Sloveniji.

Investicija v prenovo stavbe, ki so jo kupili v neposredni bližini sedanje lokacije, je vredna devet milijonov evrov, vanjo pa se bodo preselili v začetku 2024. S tem bo podjetje sedanjim 8800 kvadratnim metrom površin dodalo novih 4500 kvadratnih metrov.

Preselitev v novo stavbo, ki jo bo s sedanjo povezoval hodnik, predstavlja tudi uvod v gradnjo bodočega kampusa.

Ob tej priložnosti so tako s posebno razstavo prvič javno predstavili načrte za gradnjo kampusa Sartorius, prvega tovrstnega na področju biotehnologije v Sloveniji, ki ga bodo postavili po vzoru matičnega Sartoriusa v Nemčiji in drugih velikih tehnoloških podjetij.

Sartorius, ki je ajdovsko podjetje za separacijske tehnologije prevzel leta 2020, ima sicer v Sloveniji še velike načrte.

Član odbora izvršnih direktorjev družbe Sartorius in vodja divizije za bioprocesne divizije Rene Faber je ob robu današnje slovesnosti povedal, da imajo s Slovenijo in zaposlenimi dobre izkušnje, prav tako s slovenskim poslovnim okoljem in rezultati investicije. “Zadovoljni smo z znanjem tukajšnjih ljudi in njihovim načinom razmišljanja ter inovativnimi rešitvami, ki jih ponujajo trgu,” je dejal v izjavi.

Večnamenski kompleks bo obsegal prostore in vsebino za administrativno, logistično, proizvodno, raziskovalno in izobraževalno delo. Večnamenski kompleks štirih stavb bo obsegal predvidoma 30.000 kvadratnih metrov površin.

Trenutno zaposlujejo 230 delavcev

Gradnjo bodo predvidoma začeli do leta 2030, kar pa bo po besedah direktorice ajdovskega podjetja Jane Krapež Trošt odvisno od samega poslovanja. Po projekcijah bo sicer podjetje takrat preseglo 100 milijonov evrov letnih prihodkov in ustvarilo več kot 200 novih visoko plačanih delovnih mest.

V Ajdovščini Sartorius trenutno zaposluje okoli 230 delavcev. Razvijajo in proizvajajo izdelke za čiščenje in analizo velikih biomolekul, ki se uporabljajo v cepivih ter v celičnih, genskih in drugih naprednih terapijah.

Poleg vodstva podjetja, gostov iz nemške matične družbe in ajdovskega župana Tadeja Beočanina se je današnjega slovesnega dogodka udeležil tudi predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!