SDH delničarjem Petrola predlaga menjavo v nadzornem svetu

Gospodarstvo 02. Dec 202216:51 1 komentar
Petrol
Denis Sadiković/N1

SDH delničarjem Petrola predlaga zamenjavo člana nadzornega sveta. Ti bodo tako na skupščini, sklicani za 27. december, na kateri se bodo seznanili s škodo zaradi regulacije cen energentov v letošnjem letu, odločali tudi o predlogu, da se iz nadzornega sveta odpokliče Aleksandra Zupančiča in vanj imenuje Roka Ponikvarja.

Slovenski državni holding (SDH), ki je 12,7-odstotni lastnik Petrola, zamenjavo v nadzornem svetu predlaga v svojem imenu in v imenu države, ki je 10,8-odstotna lastnica Petrola. Zupančičevo zamenjavo predlaga zato, ker je ta predsednik uprave družbe Elektro Ljubljana, v kateri ima SDH večinski delež oz. prevladujoč vpliv, opravljanje obeh funkcij pa ni v skladu z zakonom o SDH, so pojasnili v zahtevi za dopolnitev dnevnega reda skupščine.

Petrol je tako danes prek spletne strani Ljubljanske borze objavil nov čistopis dnevnega reda decembrske skupščine. Na njej bodo na zahtevo družb Vizija holding in Vizija holding ena govorili o ugotovitvah vodstva Petrola o nastali škodi zaradi regulacije cen energentov, o povračilu škode s strani Slovenije in Hrvaške ter o vplivu regulacije na poslovanje družbe in skupine v letošnjem in v prihodnjem letu.

Skupščina se bo seznanila še s poročilom nadzornega sveta in uprave Petrola o letošnjem poslovanju hčerinske družbe Geoplin, v kateri ima Petrol 74,34-odstotni lastniški delež.

Petrol je v današnji ločeni objavi prek spletnih strani Ljubljanske borze zapisal, da poslovanje njegove skupine še vedno poteka v negotovih razmerah energetske krize in državnih intervencij za blažitev njenih posledic tako za prebivalstvo kot tudi za gospodarske subjekte.

Kot so navedli, povračila gospodarske škode in izgubljenega dobička skupine zaradi omejevanja cen pogonskih goriv in ostalih energentov v letošnjem letu v Sloveniji ter na Hrvaškem še vedno niso povsem jasna. To vpliva tako na podajo ocene poslovanja za skupino Petrol do konca leta 2022 kot tudi na pripravo načrta za leto 2023. Zato je družba sprejem poslovnega načrta za prihodnje leto zamaknila v januar prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje