SDS na vrhu, Levico prehiteli Pirati

Slovenija 25. Mar 202408:59 8 komentarjev
Začetek kampanje Levice
Stranka Levica

Največjo podporo med strankami še vedno beleži SDS, ki jo podpira 21,5 odstotka vprašanih, kažejo podatki javnomnenjske raziskave Mediane za POP TV. Podpora stranki Levica je v primerjavi s februarsko raziskavo s 4,8 odstotka padla na 2,8 odstotka, pri čemer so jo prehiteli zunajparlamentarni Pirati.

Dobra dva meseca pred evropskimi volitvami med strankami največjo podporo uživa SDS, ki bi jo podprlo 21,5 odstotka vprašanih v javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV. Na lestvici podpore strankam SDS v vodstvu od prejšnjega meseca beleži zelo rahel upad podpore, februarja je namreč uživala 21,8-odstotno podporo volivcev.

Gibanje Svoboda zaseda drugo mesto s 14,3-odstotno (februarja 15,1 odstotka) podporo, tretje mesto pa SD, ki je s 5,6-odstotno (februarja triodstotno) podporo izplavala iz najhujše politične krize.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je ob tem ocenil, da je vsaka od anket v času enega mandata “vmesna postaja”, ki pa še ne pomeni končnega rezultata. Prepričan je, da rezultati zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da kljub za stranko burnih zadnjih tednih v luči afere ob nakupu stavbe na Litijski za potrebe sodišč ljudje delo SD v vlado ocenjujejo kot dobro in pozitivno. “Mi smo se za razliko od nekaterih drugih strank v preteklosti na to afero zelo zrelo odzvali in verjamem, da je to rezultat tega,” je dejal ob robu današnje redne seje DZ.

NSi se februarska 4,6-odstotna podpora marca ni spremenila, Pirati pa so s 3,1-odstotno (februarja 2,9 odstotka) podporo volivcev prehiteli Levico, ki jo trenutno podpira le še 2,8-odstotni (februarja 4,8 odstotka) delež volivcev.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je ob tem ocenil, da je za Levico, ki se jo ob zaostritvi odnosov s poslancem Miho Kordišem, sicer enim vidnejših predstavnikov t. i. levega krila stranke, in odhodi več članov soočala z notranjimi pretresi, burno obdobje. “To obdobje se je zaključilo, stranka se konsolidira, mislim, da bomo že v prihodnjih mesecih pokazali, da bo ta podpora šla navzgor,” je optimističen Vatovec.

Največji, kar 22,2-odstotni delež vprašanih (februarja 23,4 odstotka), je neopredeljenih. Skoraj 12 odstotkov (11,8 odstotka, februarja 9,9 odstotka) ne bi na volitvah izbralo nobene od obstoječih političnih opcij. 2,8 odstotka vprašanih pa na vprašanje o tem, koga bi volili, če bi bile naslednjo nedeljo volitve, ni želelo odgovoriti.

Podpora vladi Roberta Goloba ostaja nizka, se je pa po mesecih padanja konec prejšnjega leta zdaj ustalila. Njeno delo podpira 30,7 odstotka vprašanih. Večina oz. 53,3 odstotka vprašanih dela vlade ne podpira, 16 odstotkov pa jih je neopredeljenih.

Podporo parlamentu je v raziskavi izreklo 18,5 odstotka vprašanih. 59,7 odstotka vprašanih, medtem ko dela parlamenta ne podpira. 21,9 odstotka pa se jih pri tem vprašanju ni opredelilo.

Med politiki najbolj priljubljena ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar. Sledita ji poslanec SDS Anže Logar in gospodarski minister Matjaž Han. Četrta je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, peti finančni minister Klemen Boštjančič, šesta pa nova pravosodna ministrica Andreja Katič. Predsednik SDS Janez Janša je zasedel 11. mesto, premier Robert Golob 17. mesto, zadnje mesto pa odhajajoča predsednica SD Tanja Fajon.

Javnomnenjsko raziskavo so med 19. in 21. marcem za POP TV opravili na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana na vzorcu 712 polnoletnih oseb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje