SDS proti kanalu C0: V kateri drugi občini bi šli policisti najprej po župana

Slovenija 15. Mar 202320:23 > 21:59
Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO

V SDS so prepričani, da bi moralo ministrstvo za naravne vire in prostor gradnjo kanala C0 zadržati, saj da predstavlja nedopustno tveganje za pitno vodo. Kritikom projekta se je pridružila tudi Nataša Sukič iz vrst Levice. Koalicija medtem vztraja, da so razmere pod nadzorom.

Odbora DZ za notranje zadeve in za infrastrukturo sta na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljala o dogajanju v zvezi z gradnjo kanala C0. Kot je izpostavila Anja Bah Žibert (SDS), kanalizacijski kanal C0 predstavlja ogromno tveganje za pitno vodo na območju Ljubljane. “Gre za tempirano ekološko bombo, saj je ogrožena pitna voda za 300.000 in več prebivalcev,” je dejala. Županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću je očitala, da gradi brez nekaterih dovoljenj, med drugim brez presoje vplivov na okolje. Dodatna težava je gradnja na potresnem območju. Poleg tega so lastniki zemljišč, ki se z gradnjo ne strinjajo, po njenih besedah žrtve nasilja policije in varnostne službe.

Danijel Krivec (SDS) je pristojnim službam očital pristranskost v korist Jankovića. “Takega projekta ni mogoče izvajati nikjer drugje kot v Ljubljani,” je dejal. S tem se je strinjal tudi njegov strankarski kolega Bojan Podkrajšek. “Če bi se to zgodilo v kateri drugi občini, bi šli policisti najprej po župana,” je dejal. Nič manj sporno ni po besedah poslanca SDS Branka Grimsa ravnanje policije, ki je v sodelovanju z najeto varnostno službo zaščitila kršitelje zakonodaje in ne lastnikov zemljišč. Prepričan je, da bi Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo slednjim. V SDS sicer poudarjajo, da ne nasprotujejo gradnji kanalizacijskega kanala kot takšnega, temveč gradnji tovrstne infrastrukture na vodovarstvenem območju.

Aleksander Reberšek (NSi) je ocenil, da projekt kanala C0 spremlja več nepravilnosti kot kjer koli drugje. “Polna usta čiste pitne vode in ustave so končajo pred vrati magistrata,” je očital podpornikom gradnje na vodovarstvenem območju. Kritikom projekta se je pridružila tudi Nataša Sukič (Levica). Kot je dejala, v Levici že dolgo opozarjajo na problematiko tega projekta. Koalicijska pogodba jim med drugim nalaga skrbno in učinkovito upravljanje voda, boljše varovanje narave ter učinkovitejši nadzor nad stanjem okolja. “Kaj drugega je C0 kot hud pritisk na naravo,” je poudarila. Napovedala je, da bodo v Levici predlagane sklepe podprli; nasprotujejo le delu, ki zasebno lastnino izpostavlja kot najvišje dobro.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir je na kritike odgovoril, da bi nepravilnosti, če bi res obstajale, pokazali pregledi zahtevkov za izplačilo v okviru državnega in evropskega sofinanciranja. Tudi gradbena inšpekcija je preverjala številne sume kršitev gradbene zakonodaje, a ni ugotovila nikakršnih kršitev. “Zadnji terenski ogled inšpektorjev je potekal prejšnji teden,” je dodal. “Torej ne drži, da pristojne institucije niso opravile svojega dela,” je poudarila poslanka Svobode ter predsednica odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič. S strankarsko kolegico ter predsednico odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Terezo Novak sta izpostavili, da koalicija ne brani Jankovića, temveč želi le zavrniti neresnične navedbe.

V SDS so med drugim predlagali, da odbora vlado in policijo pozoveta, naj v postopkih, ki so povezani z gradnjo kanala C0, preverita pravilnost ravnanja policije glede uporabe prisilnih sredstev. “Poleg tega predlagamo, da odbora pozoveta vlado, ministrstvo za naravne vire in prostor ter policijo, da v okviru svojih pristojnosti in na podlagi veljavnih pravnih sredstev nemudoma sprejmejo vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržana gradnja kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku,” je poudarila Bah Žibert.

Člani odborov so ta dva predloga sklepov zavrnili. Podprli pa so sklep, s katerim odbora pozivata inšpektorata za naravne vire in prostor ter za okolje, podnebje in energijo, da v zvezi s kanalom C0 nemudoma ukrepata v okviru svojih pristojnosti in pooblastil. Na predlog koalicije so poleg tega sklenili predlagati vključenim v projekt, da v najkrajšem času preverijo del projektne dokumentacije, ki se med drugim nanaša na pridobljeno pravico graditi na zemljiščih, ki niso v lasti občine, in tako razčistijo nesoglasja glede posegov v zasebno lastnino.

O gradnji kanala C0 je na novinarski konferenci govoril tudi predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs. Opozoril je, da projekt prinaša številna tveganja; ne le okoljska, temveč tudi korupcijska. Napovedal je, da bo svetniška skupina SDS v mestnem svetu naredila vse za zaustavitev projekta. Gre izključno za boj za čisto pitno vodo in ne za nagajanje županu, je zatrdil. Zaradi kanala C0 se po poročanju nekaterih medijev obetata tudi dva nova protesta. Prvi naj bi potekal na območju gradnje, drugi pa pred ljubljansko mestno hišo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.