SDS vložila podpise za pobudo za referendum o RTVS, ministrstvo odgovarja

Slovenija 21. Jul 202213:46 > 14:59 7 komentarjev
SDS
Borut Živulović/BOBO

V SDS so danes vložili nekaj več kot 6.200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zakonu namreč nasprotujejo, saj bi ta po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj pomenil "konec neodvisne RTVS". Odzvali so se na kulturnem ministrstvu.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka SDS Alenka Jeraj, se jim pri noveli zakona o RTVS zdi sporno, da so v DZ zakon obravnavali po nujnem postopku, saj je tako iz razprave izključena civilna družba, prav tako pa o njem ni bilo opravljene javne razprave. “Očitno je to modus operandi te vlade,” je dejala Jeraj.

Poudarila je tudi, da bodo na ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta na današnji seji DZ zakonu nasprotovali.

Alenka Jeraj N1 STUDIO
N1

Zakonu po besedah Jeraj v SDS nasprotujejo, ker državnemu zboru odvzema pravico do imenovanja. “Tukaj nas nekdo prepričuje, da izbranci ljudstva, ki smo izvoljeni in predstavljamo določeno število volivcev, ne smemo oziroma nismo usposobljeni, da bi sprejemali odločitve v zvezi z imenovanjem programskega sveta,” je še izpostavila.

Meni, da zakon “obglavlja” programske svetnike, ki so po njenih navedbah ustavno varovani, prav tako pa bi z zakonom prišlo do konca neodvisne in samostojne RTVS.

Predsednica DZ bo v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določila 35-dnevni koledarski rok, po katerem se zbirajo podpisi volivcev. Ker je zahteva vložena med 15. julijem in 31. avgustom, bo predsednica DZ določila rok, ki začne teči 1. septembra. Za razpis referenduma bodo morali zbrati 40.000 podpisov.

Novelo zakona o RTVS je DZ s 53 glasovi za in 26 proti sprejel minuli teden, v sredo pa je državni svet nanj izglasoval še odložilni veto. Poslanci bodo tako na današnji seji ponovno odločali o zakonu, a zakonodajni postopek z vložitvijo zahteve za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma ne bo zaključen.

Vlada sicer želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Med drugim bi namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predlog uvaja enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov.

Ministrstvo za kulturo: RTVS želimo vrniti avtonomijo

Na vložitev podpisov so se odzvali na Ministrstvu za kulturo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Slovenska demokratska stranka bo s tem že tretjič poskusila ohraniti obstoječe stanje, ki ga je vzpostavila t. i. Grimsov zakon o RTV Slovenija iz leta 2005, po katerem strankarska politika neposredno imenuje nadzornike in večino članov programskega sveta RTV Slovenija. Stanje, zaradi katerega ena ključnih institucij za delovanje države izgublja ugled, verodostojnost, kadre in občinstvo, so zapisali. 

Sprememba vodenja, upravljanja in nadzora RTV Slovenija je nujna. Neodvisni javni mediji so ključni za informiranje, izobraževanje in povezovanje državljanov. Zato zakon po njihovem mnenju popolnoma umika strankarsko politiko iz RTV Slovenija, povečuje vpliv zaposlenih in civilne družbe, krepi vlogo varuha pravic gledalcev in poslušalcev, upošteva priporočila Evropske komisije o stanju pravne države na področju medijev. “Z zakonom hočemo RTV Sloveniji vrniti avtonomijo, da bo lahko uresničevala zakonsko določeno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje