Zaradi Kordiševe njive bo na zahtevo SDS sklicana nujna seja odbora za delo

Slovenija 18. Okt 202217:43 > 19:37 8 komentarjev
Miha Kordiš
Borut Živulovič/BOBO

Kandidat za predsednika republike Miha Kordiš je po mnenju poslanske skupine SDS zlorabil institut socialnega podjetništva, zato so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za delo, ki mu Kordiš sicer tudi predseduje. Kot so zapisali v zahtevi, je Kordiš v ustanovnem aktu zavoda NDP TOZD zapisal, da bo zaposlil tri delavce, a ni nobenega. Kordiš je po navedbah 24ur.com sicer že napovedal, da bodo Akt o ustanovitvi uskladili. Iz poslanske skupine stranke Levica pa so sporočili, da bo Kordiš, kot predsedujoči odboru, sklical sejo.

Zavod ima v lasti njivo, na kateri so prostovoljci samo v enem letu opravili 800 ur dela, za kar naj bi plačilo prejeli v pridelkih, je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec zapisala v zahtevi za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Zavod ima v lasti še spletno trgovino, kjer poleg lastnih pridelkov prodaja tudi produkte domačih in tujih partnerjev. Prostovoljci pa naj bi na plačilo, po besedah sestre enega od prostovoljcev, morali čakati tudi po več mesecev, je dodala Godec.

Ob tem je opozorila, da zakon socialno podjetništvo opredeljuje kot trajno opravljanje podjetniške dejavnosti, kjer ustvarjanje dobička ni glavni cilj, temveč je ta v doseganju socialnih oz. družbenih učinkov. Zakon določa tudi, da socialnemu podjetju minister, pristojen za gospodarstvo, z odločbo odvzame status, če ne posluje v skladu z aktom o ustanovitvi.

Na Ministrstvu za gospodarstvo so danes zapisali, da postopka za odvzem statusa socialnega podjetja ne bodo sprožili, a da bodo Kordiša pozvali, naj ali spremeni Akt o ustanovitvi ali zaposli ljudi, poroča portal 24ur.com. Kordiš je po njihovih navedbah napovedal, da bodo Akt o ustanovitvi uskladili.

S sklepom bi preverili zakonitosti poslovanja podjetja

Po mnenju Godec iz ustanovnega akta Kordiševega zavoda izhaja “nesporen namen ustanovitve z namenom zaposlovanja.” Kordišu očita še, da kljub zagovarjanju delavskega lastništva podjetij v ustanoviteljstvo ni spustil nobenega od številnih “delovnih prostovoljcev”. Kordiš bi lahko svojo “kolektivno njivo” obdeloval in na njej gradil skupnost tudi na dogovorni ravni, torej brez formalne ustanovitve socialnega podjetja, je zapisala.

Odboru za delo zato v SDS predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi gospodarskemu ministru priporočili preveritev ali zavod NDP TOZD izpolnjuje zakonske pogoje. Finančni upravi, inšpektoratu za delo in tržnemu inšpektoratu pa bi s sklepom predlagali preveritev zakonitosti poslovanja socialnega podjetja.

Stranka Levica se je na Twitterju na zapisano odzvala z besedami, da je vsak trenutek, ki ga SDS zapravi “za ta teater”, trenutek manj, ki ga lahko uporabi za rušenje Radiotelevizije Slovenija, dolgotrajne oskrbe, javnih stanovanj ali pravic istospolnih. V poslanski skupini Levica so sicer za STA potrdili, da bo Kordiš, kot predsedujoči odboru za delo, sklical sejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje