Se bodo otroci med počitnicami lahko naužili zimskih radosti?

Slovenija 17. Feb 202415:09 1 komentar
Smučanje
Borut Živulović/BOBO

Za približno polovico države so se začele zimske počitnice. Pa se bodo otroci lahko naužili zimskih radosti? Katera smučišča so odprta, koliko naprav obratuje in katere zimske aktivnosti so še na voljo družinam?

Učilnice zahodne polovice države bodo prihodnji teden samevale. Za približno polovico osnovnošolskih in srednješolskih otrok se se začele težko pričakovane zimske počitnice. Pogled skozi okno pa ne obeta veliko priložnosti za zimske aktivnosti. Bodo otroci letos sploh lahko užili zimske radosti? Katera smučišča so odprta in katere zimske aktivnosti ponujajo turistična središča?

Letošnja zima je vse prej kot naklonjena smučiščem, skoraj vsa se borijo s pomanjkanjem snega. S “skrajnimi napori” je večini smučišč sicer uspelo januarja vsaj delno zagnati naprave. Navdušenje pa je kaj kmalu minilo, saj so se temperature tudi v visokogorju spet povzpele krepko nad ničlo. V prvem februarskem vikendu je nato sledila še večja količina dežja, ki jo še vedno spremlja odjuga. Smučarske proge so se na več smučiščih obarvale rjavo, namesto snega pa tam ostajajo luže, trava in blato. Kljub trudu so bile vremenske razmere za nekatera smučišča enostavno prevelik zalogaj. V minulih tednih so prenehala obratovati smučišče Stari Vrh, smučišče Gače in manjše smučišče Šentjošt.

Katera smučišča bodo obratovala v času zimskih počitnic

“Slabo, slabo je letos. Daleč najslabša sezona v zadnjih desetletjih. Krepko pod pričakovanji,” s cmokom v grlu pove Borut Pirih, direktor poslovne enote Cerkno. “Še dobro, da imamo umeten sneg, ki je bolj vzdržen,” pravi. Tretjina naprav na smučišču Cerkno sicer od srede spet obratuje in bo obratovalo tudi v času zimskih počitnic, po pripovedovanjih smučarjev in odgovornih na smučišču, pa so proge, ki so odprte, dobro urejene.

Tudi na bližnji Soriški planini jim je uspelo ohraniti spodnji del smučišča, otroške proge in dvosedežnico Lajnar, cene vozovnic so znižane, še vedno pa potekajo tudi smučarski tečaji. Otroško sankališče in proge za tek na smučeh zaradi pomanjkanja snega niso odprti, so pa počitnice včeraj odprli z nočnim sankanjem, ki ga bodo najverjetneje organizirali tudi v prihodnjih dneh. “Pridite smučat, dokler sneg še je,” povabi Polona Golija, direktorica turističnega centra Soriška planina.

Eno izmed najnižje ležečih smučišč, ki še obratuje, je manjše smučišče Kozji hrbet, v bližini Bohinjske Bistrice. “Zadnje dni sneg nasipamo tudi z lopatami,” nam povejo in pojasnijo, da si želijo otrokom ponuditi priložnost, da zimske počitnice preživijo aktivno na svežem zraku. V času zimskih počitnic bodo, če bodo vremenske razmere le dovoljevale, obratovali vsak dan med 9. in 16. uro. V občini Bohinj še vedno smučajo tudi na manjšem smučišču Senožeta, kjer sicer obratuje le vrvna vlečnica, in Smučišče Pokljuka (pri Šport Hotelu), kjer je na voljo polovica prog.

Vsaj še do konca zimskih počitnic bo obratovalo tudi manjše smučišče v Črni na Koroškem, ki je po njihovih besedah primerno predvsem za družine. Navdušeni smučarji bodo lahko vijugali tudi po družinskem smučišču Mojstrana, in sicer v dopoldanskih urah do 13. ure ter na nočni smuki med 18. in 21. uro.

smučišče
Foto: Smučišče Mojstrana

Vsak dan med 9.30 in 15.30 bo v času počitnic obratovalo tudi manjše družinsko smučišče na Jezerskem, kjer za otroke ponujajo tudi tečaje smučanje.

Še največ zimske idile so letos užili na smučišču Vogel, kjer imajo še vedno 70 centimetrov naravnega snega in obratujejo vse naprave. Odprte so vse proge razen Žagarjev graben. Tudi na Rogli obratujejo vse naprave, razen Jurgovo 3. Od četrtka do nedelje tam organizirajo tudi nočno smuko na progah Jasa in Košuta. Na Rogli v času zimskih počitnic ponujajo tudi druge programe in aktivnosti, med drugim adrenalinsko sankališče Zlodejevo, pohorska vasica, otroški snežni park, krpljanje, zimsko pohodništvo in sankanje. 

Na smučarske strmine še vedno vabi smučišče Golte, kjer so odprte štiri proge, smučišče Kope, kjer obratuje šest od osmih naprav in Mariborsko Pohorje, kjer obratuje pet naprav, in sicer šestsedežnica Pisker, štirisedežnica Ruška, vlečnica Areh, otroški trak Areh in otroška trakova Bellevue.

Ljubitelji teka na smučeh bodo na svoj račun prišli tudi na Pokljuki, kjer je odprtih slabih štiri kilometrov tekaških prog. Tekaške proge pa so odprte tudi v Medvodah.

Z neugodnimi snežnimi razmerami, s katerimi se letos borijo vsa slovenska smučišča, se spopadajo tudi na Krvavcu, kjer imajo trenutno odprtih osem od 13 prog. Tudi v času počitnic, ko pričakujejo povečan obisk, pa organizirajo smučarske tečaje. Podobno je v Kranjski Gori, kjer se trudijo v pogon spraviti čim več naprav, razmere se iz dneva v dan spreminjajo. Tam še vedno potekajo smučarski tečaji, na smučišču je pripravljena tudi proga za sankače, so pa bili primorani odpovedati nočno smuko. V bližnji Planici pa je še vedno urejenih štiri kilometrov prog za tek na smučeh.

Za aktualne razmere spremljajte spletne strani posameznih smučišč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje