Se bodo poslanci SDS in NSi zaradi referendumov obrnili na ustavno sodišče?

Slovenija 22. Apr 202418:50 9 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Državni zbor naj bi na izredni seji ta teden odločal o datumu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje in o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor. Gibanje Svoboda vztraja, da jih izpeljejo hkrati z evropskimi volitvami, poslanci SDS in NSi pa se dogovarjajo, da bi na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti dveh odlokov o razpisu referendumov.

Na izredni seji državnega zbora, ki naj bi potekala v sredo in četrtek – o njenem sklicu se bodo sicer dogovorili na torkovi seji kolegija predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič – naj bi sprejemali tudi odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov.

Z njimi naj bi določili datum, kdaj bodo referendumi o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje in o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor.

V Gibanju Svoboda si močno prizadevajo, da bi trojico referendumov izpeljali hkrati z evropskimi volitvami 9. junija, opozicija in koalicijski Socialni demokrati pa temu nasprotujejo. Tako sta Nova Slovenija in SD predlagali, da bi omenjene referendume izvedli 24. novembra, ko je že načrtovan posvetovalni referendum o drugem bloku krške nuklearke, a sta matična delovna telesa državnega zbora njune predloge zavrnila. Odbor za notranje zadeve je danes tudi zavrnil predlog spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katerim so poslanci SDS predlagali uvedbo tako imenovanega referendumskega dneva.

V SD je mogoče slišati napovedi, da bodo na izredni seji DZ vložili amandmaje, da bi trojico posvetovalnih referendumov vendarle izpeljali konec novembra. A ker bi bila za njihov sprejem potrebna dvotretjinska večina, ob vztrajanju Svobode pri hkratni izvedbi evropskih volitev in posvetovalnih referendumov možnosti za uspeh amandmajev Socialnih demokratov ni. Da bi se koalicijski poslanci odločno postavili po robu Svobodi in skupaj z opozicijo zrušili odloke o razpisu referendumov na dan evropskih volitev, pa glede na njihovo dosedanje ravnanje tudi ne gre pričakovati.

Tako se poslanci SDS in Nove Slovenije po naših informacijah dogovarjajo, da bi takoj po izredni seji na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti dveh odlokov: o razpisu posvetovalnega referenduma o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o razpisu posvetovalnega referenduma o uporabi in pridelavi konoplje. Poslanci sicer lahko zahtevo za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti predpisa vložijo, če se jih pod njo podpiše vsaj tretjina, torej najmanj 30. V obeh primerih nameravajo poslanci SDS in NSi po besedah naših virov tudi predlagati zadržanje odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča.

Referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bi bil po mnenju opozicijskih poslancev v nasprotju s 17. členom ustave, ki določa, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o konoplji pa poudarjajo, da zadeve procesno niso bile pravilno izpeljane oziroma da sta iz enega nastali dve vprašanji, ki sta vsebinsko popolnoma drugačni oziroma ločeni. Zato bi po oceni opozicije morala biti o tej temi razpisana dva referenduma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje