Zelena luč državnega zbora za vse tri posvetovalne referendume

Slovenija 17. Apr 202422:09 2 komentarja
Redna seja v DZ
Foto: Borut Živulović/Bobo

V državnem zboru so poslanci podprli vse tri predloge posvetovalnih referendumov. Zaradi spreminjanja vprašanja pri predlogu referenduma o legalizaciji konoplje so poslanci SDS in NSi del seje in glasovanja obstruirali. Datum referendumskega odločanja še ni znan.

Poslanke in poslanci so podprli predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov, na katerih bi volilce povprašali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah in o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje.

Državni zbor je potrdil predloge za razpis referendumov, ne pa tudi še datumov njihove izvedbe. To bodo poslanci storili s sprejetjem odlokom o razpisu referendumov, o čemer naj bi po nekaterih informacijah odločali že prihodnji teden. Predvsem v Svobodi naj bi si želeli izvedbe referendumov hkrati z evropskimi volitvami 9. junija, o čemer pa niti v koaliciji ni soglasja. V SD so tako danes večkrat ponovili, da predloga za razpis referendumov na dan evropskih volitev ne bodo podprli.

Opozicijo je sicer že pred sejo zmotila razlika v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana referendumski predlog o konoplji in predlog glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Poslanci SDS so med razpravo o omenjenih dveh predlogih dvorano državnega zbora zapustili, med razpravo o referendumu o konoplji pa so se jim v obstrukciji pridružili tudi poslanci NSi. Oboji so dvorano zapustili tudi med glasovanjem o predlogu referenduma o konoplji.

Džoint
Foto: PROFIMEDIA

Prav slednji dviga največ prahu, saj so predlog za razpis referenduma poslanci Svobode, ki so ga v DZ tudi vložili, spremenili. Po opozorilih zakonodajno-pravne službe so prvotno referendumsko vprašanje spremenili v dve vprašanji, in sicer: “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?” in “Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?”

S tem je po besedah poslanca Svobode Darka Krajnca referendumsko vprašanje sedaj jasno. Referendum je po njegovih besedah potreben zato, da volilci podajo usmeritve o temi, o kateri se politika ne zna odločiti že 30 let. Trenutna ureditev gojenja in predelave konoplje v medicinske namene je namreč po njegovih besedah parcialna, zato je potrebna zakonska ureditev gojenja in predelovanja v medicinske namene. Kar pa se tiče gojenja in posedovanja konoplje za osebno rabo, je Krajnc v imenu predlagatelja ocenil, da je treba nasloviti tudi to.

Njegova poslanska kolegica Sara Žibrat je kot namen posvetovalnega referenduma navedla, da naj državljani povedo, ali naj v Sloveniji zakonsko uredimo pridelavo oziroma gojenje konoplje v medicinske namene, pa tudi, da izrazijo svoje stališče, ali smo kot družba že dovolj dozoreli, da presežemo stigme in uredimo varno uporabo konoplje za omejeno osebno rabo. Po njenih besedah je več kot očitno, da je vprašanje uporabe konoplje v medicinske namene tako med prebivalci kot zdravniško stroko zapostavljena in občutljiva tema, o kateri se je treba pogovarjati.

Zaradi konoplje kritike tudi iz koalicije

Bolj kritični do predlaganega referenduma so bili v koalicijski SD. Njihovi poslanci so se na glasovanju o referendumskem predlogu vzdržali, saj da je ureditev tega področja programska in koalicijska zaveza vseh koalicijskih partnerjev. Kot pravi Bojana Muršič, bi lahko domnevali, da bi tak predlog dobil tudi širšo podporo koalicije, zato po njihovem mnenju referendumsko odločanje o tem ni primerno.

“Spraševati ljudi, ali se strinjajo, da se zdravilna učinkovina skladno s pravili stroke uporablja v medicinske namene, pomeni odločanje večine o pravicah šibkejše manjšine,” je poudarila Muršič. Odločanje o uporabi konoplje za osebno rabo pa bi moralo priti na vrsto, ko bo urejeno področje predelovanja konoplje za medicinsko rabo.

Tudi v Levici se sprašujejo o smiselnosti referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene. “Referendum o legalizaciji medicinske rabe se nam zdi brezpredmeten, saj je to strokovno vprašanje, ki je že razrešeno,” je dejal Milan Jakopovič. Se pa v Levici zavzemajo za legalizacijo konoplje znotraj zakonskega okvira, s katerim bi bila dovoljena prodaja in nakup konoplje osebam, starejšim od 18 let.

Predlog posvetovalnega referenduma o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so podprli vsi prisotni koalicijski poslanci, proti pa so bili poslanci NSi ter poslanca SDS Anže Logar in Eva Irgl. Ostali poslanci SDS niso glasovali. Razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah so podprli poslanci Svobode, Levice in NSi, medtem ko so se v koalicijski SD glasovanja vzdržali. Proti so bili v SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje