Še ena referendumska pobuda o zakonu o nalezljivih boleznih

Slovenija 06. Jul 202216:16 > 16:27 0 komentarjev
Državni zbor
Denis Sadiković/N1

Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije so v DZ vložili že drugo pobudo za razpis referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih, podprto s skoraj 4.000 podpisi, prvo so včeraj vložili predstavniki ljudske koalicije. V DZ medtem še razmišljajo o pravnih možnostih, saj se postavlja vprašanje, ali je zakon sploh lahko predmet referenduma.

Novela, ki jo je državni zbor (DZ) sprejel minulo sredo, strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda).

V gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije so prepričani, da noveliran zakon o nalezljivih boleznih ne odpravlja neustavnosti. Kot so navedli, so zbrali skoraj 4.000 podpisov.

Ustavno sodišče je sicer junija lani ugotovilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Ob tem je DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa ta za zdaj še ni storil. Da se postavlja vprašanje, ali gre pri noveli zakona o nalezljivih boleznih za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja, opozarjajo tudi snovalci zakona v Pravni mreži za varstvo demokracije. V DZ sicer za zdaj še razmišljajo o vseh pravnih možnosti, a končne odločitve še niso sprejeli, so danes za STA navedli v kabinetu predsednice DZ.

Referendumska zakonodaja namreč določa, da, če se pobuda nanaša na zakon, ki po ustavi ne more biti predmet referendumskega odločanja, DZ v 14 dneh po vložitvi pobude sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati, in ga objavi v uradnem listu. V sklepu se navedejo razlogi, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati. Pobudnik lahko nato v petnajstih dneh od objave sklepa zahteva, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v tridesetih dneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!