Še ene dolge čakalne vrste za starejše, za tiste, ki potrebujejo kosilo na dom

Slovenija 30. Jul 202309:24 5 komentarjev
Starejši ljudje jedo kosilo
PROFIMEDIA

"Nisem pričakovala, da je stanje tudi na tem področju tako 'zabasano'," pripoveduje bralka, ki v Mariboru za svojo mamo ni mogla urediti dostave kosila na dom iz domov za starejše, ker je povpraševanja toliko, da ga dva velika domova ne moreta pokriti. Nimajo dovolj kapacitet v kuhinjah, nimajo dovolj vozil za razvoz kosil in nimajo dovolj dostavljalcev. A izkazalo se je, da je to velik problem skoraj povsod po državi.

“Ko se je zdravstveno stanje moje mame, ki sicer še precej dobro skrbi zase, spet nekoliko poslabšalo, sem ji želela iz enega od domov z starejše v Mariboru vsaj začasno urediti dostavo kosila na dom. Cene so bile sprejemljive, med dobrih 6 in dobrih 7 evrov za kosilo, a ko sem začela klicati, sem ugotovila, da je očitno tudi to področje, kjer so čakalne vrste dolge,” pripoveduje bralka. “Zavrnitev za zavrnitvijo, povsod so mi pojasnili, da lahko pride mama na vrsto šele, ko in če se kaj sprosti. Stvari smo potem uredili drugače, a vseeno nisem pričakovala, da je tudi na tem področju stanje tako ‘zabasano’,” pravi bralka.

A izkazalo se je, da dostava kosila na dom iz domov za starejše, kjer so cene tudi bolj sprejemljive, velik problem skoraj povsod po državi. Ki pa ga tudi nedavno sprejeta dolgotrajna oskrba, ki je v prvi vrsti namenjena ravno temu, da lahko starejši čim dlje ostanejo v svojem domačem okolju,  zaenkrat sistemsko ne ureja, pravi sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Nastanitev in hrano si namreč tudi po dolgotrajni oskrbi posameznik namreč plačuje sam, a tudi, če si je pripravljen to plačati, v vrsti za kosilo na dom čaka, ker mu ga najpogosteje nima kdo pripeljati.

Dostavo kosil na dom sicer ponujajo tudi nekateri centri za socialno delo in seveda zasebniki, a so ti praviloma tudi dražji. Na širšem ljubljanskem območju, denimo, gredo lahko cene enega kosila z dostavo pri zasebniku tudi tja do 12 evrov.

dom danice vogrinec Maribor
Miloš Vujinović/BOBO

V obeh mariborskih domovih, ki razvažata kosila tudi na dom, so potrdili, da povpraševanje precej presega njihove zmogljivosti. “Povpraševanja je ogromno, dnevno prejemamo klice in elektronska sporočila za nova naročila kosil na dom,” so povedali v mariborskem Domu po Gorco, kjer bi potrebovali več osebja v kuhinji, pa tudi več avtomobilov za razvažanje kosil in dostavljalcev, da bi lahko pokrili potrebe.

Nič drugače ni v Domu Danice Vogrinec. “Dnevno dostavimo okoli 250 kosil, a povpraševanja je več, zato imamo čakalne vrste, prosilci pa potem čakajo na prosto mesto,” so povedali.

Po besedah pomočnice direktorja Maje Kovačič bi sicer kapaciteta kuhinj, ki jih imajo, pri njih zadostovala, nimajo pa dovolj vozil za razvoz kosil in dostavljalcev. Trenutno imajo devet avtomobilov, ki morajo kosila dostaviti v roku dveh do treh ur, zato ogromno časa vzame tudi načrtovanje poti dostavljalcev, ki mora biti čim bolj optimalna, dodajajo.

Starejši ljudje jedo kosilo
PROFIMEDIA

V naročilih bi se lahko utopili tudi v Domu starejših občanov Ljubljana Bežigrad. “Vedno je nekaj prosilcev na čakalni listi. Da bi zadostili vsem prosilcem zunanjih kosil, bi potrebovali dodatni kader,” so povedali. Za dostavo pa so najeli zunanjega izvajalca s tremi vozili.

Nova Gorica: “Naši oskrbovalci morajo uporabljati celo svoja vozila”

Rekorderji po številu dostavljenih kosil na dom so v Domu upokojencev Nova Gorica, saj njihov center za pomoč na domu dnevno dostavi okoli 370 kosil, ki jih pripravijo v 12 različnih kuhinjah. Storitve izvajajo za prebivalce občine Nova Gorica in še za šest drugih občin: Brda, Kanal ob Soči, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko.

A kot pravijo, tudi pri njih povpraševanje presega zmogljivosti, primanjkuje jim službenih vozil za dostavo kosil. “Zato morajo naši oskrbovalci  v službene namene uporabljati celo svoja vozila, saj nam število vozil v večini občin ne zadostuje,” so povedali.

“Povpraševanje je čedalje večje in presega naše zmogljivosti,” pripoveduje tudi Mirjana Mlakar, pomočnica direktorice CSD Posavje, ki izvaja pomoč na domu za Brežice, Krško, Kostanjevico na Krki in Sevnico. Tudi pri njih je glavni problem premalo kadrovskih kapacitet.

Od vsej domov, ki smo jih poklicali na različnih koncih države, so le v celjskem Domu ob Savinji povedali, da potrebe po dostavi kosil na dom za zdaj obvladujejo. Tudi na Vrhniki jih še, ampak če bi želeli pokriti tudi povpraševanje iz okoliških krajev, bi tudi oni že imeli težave. Mnogi se zato, dodajajo, obrnejo na okoliške gostilne ali vrtce ali pa si pridejo v dom kosilo iskati sami. V domu na Vrhniki kosilo z dostavo vred stane 7 evrov in pol, kar je precej manj od 11,20 evra za eno kosilo z dostavo, po kolikor dostavo kosila na dom zaračunava bližnji zasebnik.

V manjših krajih in vaseh, kjer je število ponudnikov teh storitev manjše (ali pa jih sploh ni), je dostava kosil na dom zelo okrnjena. Starejši in drugi, denimo invalidi, so zato v manjših krajih največkrat odvisno od praviloma dražjih zasebnikov.

S tem se strinja tudi sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik, ki pravi, da posamezni domovi za starejše nudijo dostavo hrane na dom v okviru svoje tržne dejavnosti: “Vsi domovi nimajo zmogljivosti, ki bi jim omogočale izvajanje te dejavnosti. Zagotovo drži, da so možnosti za uporabo tovrstnih storitev v krajih, kjer ni doma za starejše ali pa je uporabnik preveč oddaljen od doma, precej omejene.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje