Se izplača kupovati čez mejo? Bili smo v Celovcu, Gorici in Ljubljani (VIDEO)

Se nakupovanje čez mejo res izplača? Kateri izdelki so cenejši in kateri dražji? Ekipe N1 so se z enakim nakupovalnim seznamom odpravile v Celovec, Gorico in Ljubljano ter preverile, kje so cene najbolj prijazne denarnici.

“Ja, vračamo se v čase, ko so naši starši pred 20 leti čez kavbojke oblačili trenirke in jih ‘švercali’ iz Italije v Slovenijo,” je novinarki Manci Turk pripovedoval par, ki ima v bližini Gorice vikend, tokrat pa se je v italijansko mesto iz Ljubljane odpravil s točno določenim namenom: kupiti zalogo živil za več mesecev. S polnim vozičkom ga je ekipa N1 srečala ravno, ko je odhajal iz trgovine Famila. “Zapravila sva 165 evrov, kupila pa deset litrov olivnega olja, deset kilogramov testenin, moko, kosmiče …”

Več o tem, kaj Slovenci kupujemo čez mejo, si lahko pogledate v reportaži na vrhu članka. 

Preberite tudi: Zakaj so nekateri izdelki čez mejo cenejši?

Na parkirišču pred trgovino je bilo, čeprav je bil ponedeljek dopoldan, veliko Slovencev. Nekateri – predvsem tisti, ki živijo ob meji – v Italijo po nakupih hodijo že več let, drugi so za ugodne cene slišali pred kratkim in so se odločili preveriti, ali govorice držijo. Prav nasprotno je bilo v Celovcu, kamor se je odpravila novinarka Janja Bračko. “S snemalcem nisva srečala niti enega Slovenca, pa sva obiskala tri živilske trgovine, Bipo, Billo in Metro, zato sva se vrnila na slovensko stran, v Tržič.” Niti ena oseba, ki sta jo vprašala, ali kdaj nakupuje v Avstriji, ni odgovorila pritrdilno.

Podobne odgovore je dobil tudi novinar Jakob Murovec, ki je tik pred prazniki nakupovalno razpoloženje ob draginji preverjal v ljubljanskem Cityparku. Le ena od nakupovalk mu je povedala, da prihaja iz Primorske, zato redno hodi po nakupih v Italijo. “Hodimo predvsem v Trst v nakupovalni center Montedoro. Če bi se odločala, danes ne bi nakupovala tukaj, ampak bi šla v Italijo. Cene so tam precej nižje, v Sloveniji pa – kot mi je povedala hči, ki dela v trgovini – trgovci vsak dan le še menjujejo cene.”

RAZLIKE V CENAH ZA TOČNO DOLOČENE IZDELKE SI LAHKO POGLEDATE V SPODNJI GALERIJI.

gel palmolive gel palmolive
N1
kis ponti kis ponti
N1
SENSODYNE SENSODYNE
N1
radenska radenska
N1
palmolive palmolive
N1
nutella nutella
N1
olje monini olje monini
N1
aperol aperol
N1
barilla barilla
N1
labello labello
N1

Olje v Italiji cenejše za tri evre, riž za evro in pol, aperol za več kot šest evrov

Izdelke smo razdelili v pet kategorij: hrana, pijača, izdelki za čiščenje, izdelki za osebno higieno in izdelki za otroke.

Pri hrani smo največjo razliko zaznali v ceni olivnega olja znamke Monini. V Sloveniji liter tega stane 8,99 evra, v Italiji je za tri evre cenejši, medtem ko morate v Avstriji za enako steklenico odšteti kar 11,79 evra. Tudi v primeru balzamičnega kisa znamke Ponti je najbolj ugodna Italija. Pol litra kisa namreč stane 2,19 evra, v času našega obiska je bil s kartico zvestobe znižan na 1,59 evra. Pri nas boste za enako količino odšteli 3,85 evra, v Avstriji 56 centov manj.

Mnogi Slovenci v Italijo hodijo tudi po nutello, “ker je okus drugačen, boljši”, so pojasnjevali. Pa tudi cena je denarnici prijaznejša. V Italiji kilogram tega čokoladnega namaza stane 6,99 evra, pri nas 7,27 evra, najcenejša je v Avstriji, saj stane 6,56. Ob našem obisku Celovca je bila še dodatno znižana na 5,41.

Kaj pa svetovno znane testenine Barilla? Najdražje so pri naših severnih sosedih, saj kilogram špagetov stane 3,84 evra. V Sloveniji so za 1,15 evra cenejši, v Italiji pa še za dodatnega pol evra. Pogledali smo še ceno za kilogram riža Scotti Arborio. Na avstrijskih policah ga ni bilo, razlika med slovensko in italijansko ceno pa je kar 1,57 evra. Dražji je v Sloveniji.

Presenetile so nas tudi razlike v ceni radenske. Liter in pol radenske pri enem od slovenskih trgovcev stane 89 centov, v Avstriji je bila navedena le cena za paket šestih plastenk, in sicer 3,89 evra (0,64 evra na plastenko), v Italiji pa liter in pol radenske stane le 60 centov. Občutne razlike smo zaznali v cenah alkoholnih pijač. Znan italijanski grenak aperitiv Aperol je na slovenskih trgovskih policah najdražji, litrska steklenica stane 18,28 evra, v Italiji je za več kot šest evrov cenejši, v Avstriji pa za skoraj tri evre.

Želeli smo primerjati še cene čistil in praškov, denimo dasha, a tega v Avstriji ni bilo v ponudbi, zato smo primerjali le ceni v Italiji in pri nas. Ena kapsula dasha za pomivalni stroj je pri naših zahodnih sosedih cenejša za 8 centrov. Tudi kreme Nivea za moške v Avstriji nismo našli, nakup te se bolj izplača doma.

cene izdelkov v sloveniji in čez mejo
N1

Da je treba biti pri primerjavah izjemno previden, smo ugotovili na primeru čistila za steklo Ajax. V Sloveniji in Italiji namreč cena velja za 750 mililitrov, v Avstriji pa le za 500 mililitrov, pri čemer je treba upoštevati še dejstvo, da je cena akcijska. Čeprav je na prvi pogled torej videti, da sta ceni v Italiji in Sloveniji primerljivi, ni tako. Tudi italijanska cena bi morala biti višja, a je ravno na dan našega nakupovanja potekala akcija. (Najbolje je gledati ceno na liter oziroma kilogram, kar se je izkazalo tudi, ko smo primerjali cene otroške hrane. Več v nadaljevanju članka.)

ayax
N1

Tudi pri zobnih pastah se je izkazalo, da se nakup teh najbolj izplača v Italiji, pri čemer najbolj izstopa zobna pasta znamke Sensodyne. V Sloveniji je namreč od italijanske dražja za 1,09 evra, v Avstriji pa za točno dva evra. Tudi negovalni balzam za ustnice Labello je najcenejši v Italiji (redna cena je 1,69 evra, v času našega nakupovanja je veljala akcijska cena 1,45 evra), višja cena je v Avstriji, najvišja pa pri nas, in sicer 2,29 evra.

Več o tem, kaj Slovenci kupujemo čez mejo, si lahko pogledate v reportaži na vrhu članka. 

Primerjali smo še cene gela za prhanje Palmolive mleko in med. Velikost embalaže je v vseh treh državah različna, zato smo pogledali ceno litra. V Italiji stane 4,17 evra, v Avstriji 4,60 evra, pri nas pa je (zanimivo) odvisno od tega, ali ceno gledate v fizični trgovini (9,96 evra) ali na spletu (7,98 evra).

Razlike tudi med cenami izdelkov za otroke

V Italiji enakih izdelkov za otroke nismo našli, zato smo pogledali razliko le med avstrijskimi in slovenskimi cenami. Cena plenic Pampers (št. 3 premium) je enaka, tako pri severnih sosedih kot doma en kos stane 31 centov. (Na italijanskih trgovskih policah smo našli drugačno različico omenjenih plenic, ki stanejo 30 centov na kos.) Razlika v ceni adaptiranega mleka Aptamil je 2 evra, cenejši je v Avstriji.

Sadna kašica Hipp je prav tako dražja doma, stane 2,19 evra, medtem ko je pri severnih sosedih za 60 centov cenejša. Razlika je v resnici še večja, saj boste za to ceno v Sloveniji dobili le 190 gramov, v Avstriji pa 250 gramov. Cena za kilogram enake kašice je v Sloveniji 11,53 evra, v Avstriji pa za skoraj polovico nižja (6,36 evra).

cene izdelkov v sloveniji in čez mejo
N1

Vsi trije novinarji smo vsak na svoji lokaciji z nakupovalnim seznamom preverjali cene določenih izdelkov. Pod drobnogled nismo vzeli osnovne košarice živil (te podatke redno zbira in objavlja kmetijsko ministrstvo), temveč izdelke, o katerih krožijo zgodbe, da so čez mejo tudi za 30 odstotkov cenejši. Da bi bila primerjava čim bolj natančna, pa smo se odločili pogledati znamke izdelkov, ki jih najdemo v vseh treh državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje