Še naprej izjemna rast: največ nedeljskih okužb od začetka epidemije

Koronavirus 10. Jan 202208:26 > 12:19 4 komentarji
Testiranje koronavirus
Žiga Živulović/BOBO

Tudi v nedeljo se je nadaljevala izjemna rast števila potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Včeraj jih je bilo 2.515, kar je največ potrjenih nedeljskih okužb od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov je znašal 48 odstotkov. V primerjavi s preteklo nedeljo je število okuženih poskočilo za 147 odstotkov. Hospitaliziranih je 572 bolnikov, od tega 157 na intenzivni negi. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.

Tudi zadnji dan preteklega tedna smo v Sloveniji potrdili izjemno veliko novih okužb s koronavirusom. Nedeljskih 2.515 je najvišje število primerov v nedeljo od začetka epidemije. Pred tem je bila najslabša nedelja 13. novembra, ko smo jih potrdili 1.820, kažejo podatki na covid-19 sledilniku.

V primerjavi s preteklo nedeljo včerajšnje številke pomenijo 147-odstotno rast.

Skok smo sicer zaznavali vsak dan preteklega tedna, število potrjenih dnevnih okužb pa je vsak dan presegalo tri tisoč pozitivnih testov.

Visoke številke ves pretekli teden

V ponedeljek smo potrdili 3.403 primere, v torek 4.076, v sredo 3.829, v četrtek 4.069 in v petek 4.469. Vzrok za velik porast okužb – v zadnjih dneh se je število okužb v primerjavi s prejšnjim tednom povišalo tudi za več kot sto odstotkov, je treba pripisati širjenju veliko bolj nalezljive različice omikron. Ta med pozitivnimi vzorci že predstavlja večji delež, v nekaj dneh pa bi lahko povsod po državi izpodrinila različico delta.

Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je trenutno v državi 36.526 aktivnih primerov okužb. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 1.719, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 3.634, kažejo podatki NIJZ. V soboto je bilo opravljenih tudi 37.598 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Kot je za N1 napovedal izr. prof. dr. Janez Žibert, profesor na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in član covid-19 sledilnika, lahko pričakujemo vrh petega vala konec januarja.

Od danes ob rizičnem stiku v karanteno za sedem dni

Z današnjim dnem karantena ob visokotveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, traja sedem in ne več deset dni. Od danes veljajo tudi nekoliko spremenjeni pogoji za vstop v državo brez karantene. Test PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test pa ne starejši od 24 ur. V javnem potniškem prometu so v veljavi omejitve števila potnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje