Še sedem Slovencev čaka na odhod iz Izraela

Slovenija 11. Okt 202317:34 1 komentar
Tel Aviv, letališče
Letala na mednarodnem letališču v Tel Avivu (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Še sedem slovenskih državljanov si želi po podatkih ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) zapustiti Izrael.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so trenutno v stiku s 15 slovenskimi državljani, ki se nahajajo v Izraelu. Od tega se jih osem še ni odločilo glede odhoda iz države, ostalim pa glede na njihove osebne okoliščine pomagajo pri vrnitvi domov, so sporočili z MZEZ.

Dodali so, da se je do danes na ministrstvo in na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu, kjer nudijo nujno konzularno pomoč, skupno obrnilo 48 slovenskih državljanov, ki so izrazili željo za pomoč pri vrnitvi v Slovenijo oziroma posredovali kontaktne podatke.

Doslej se je iz Izraela v domovino vrnilo 33 Slovencev, ki so se na pot odpravili večinoma s komercialnimi leti. Na MZEZ so za 17 slovenskih državljanov uspeli zagotoviti mesta na poletu v Črno goro, za kar so se predhodno dogovorili s črnogorskimi oblastmi, so še sporočili.

MZEZ je sicer že v soboto izdalo opozorilo za slovenske državljane na območju Izraela in jih za nujno konzularno pomoč napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu. Ob tem so poudarili, da nadaljnjega zaostrovanja konflikta med Izraelci in Palestinci ni mogoče izključiti.

Palestinska oborožena skupina Hamas je v soboto napadla Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval. Spopadi, ki se še vedno nadaljujejo, so terjali več kot 2250 smrtnih žrtev na obeh straneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje