Še simbolni zaključek združitve treh liberalnih strank

Slovenija 11. Nov 202211:08 > 12. Nov 2022 11:13 7 komentarjev
gibanje svoboda, kongres, urška klakočar zupančič, robert golob
Miloš Vujinovič/BOBO

Potem ko LMŠ in SAB že štiri mesece ne obstajata več, se danes v Mariboru odvija še zadnje, simbolno dejanje njune pripojitve h Gibanju Svoboda. Začetni del poteka za zaprtimi vrati, na njem pa govorijo o tehničnem delu združitve ter pripravah na lokalne volitve in referendume.

Ob julijski pripojitvi LMŠ in SAB h Gibanju Svoboda so v največji vladni stranki napovedali, da bodo združitev obeležili s kongresom pred lokalnimi volitvami. Ta se je začel danes v Mariboru, kjer ima Golobova stranka na županskih volitvah visoke ambicije.

Začetni del poteka za zaprtimi vrati, na katerem govorijo o tehničnem delu združitve ter pripravah na lokalne volitve in referendume.

Prihod članov na kongres:

Zbrane bosta nagovorila predsednik in podpredsednica stranke Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič pa minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, oba evropska poslanca, ki sta h Gibanju Svoboda prišla iz vrst LMŠ, Klemen Grošelj in Irena Joveva ter strankin kandidat za mariborskega župana Vojko Flis.

Ker je kongres na dan volilnega molka pred drugim krogom predsedniških volitev, se morajo razpravi o nedeljskih volitvah predsednika republike izogniti, bodo pa veliko besed namenili lokalnim volitvam in referendumom o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in RTV Slovenija.

Gibanje Svoboda se na lokalne volitve podaja s 53 županskimi kandidati, za svetniška mesta pa se poteguje v 122  občinah. Ob predstavitvi županskih kandidatov je sicer Golob izpostavil, da bo uspeh stranke, če bo v šestih od dvanajstih mestnih občin za župana izvoljen strankin oziroma skupni kandidat ali pa kandidat, ki ga Gibanje Svoboda podpira.

Če je pri tolmačenju rezultatov lokalnih volitev mogoča precejšnja kreativnost – nekateri uspeh merijo s številom županskih mest, drugi z doseženimi rezultati v mestnih občinah, tretji z izkupičkom občinskih svetnikov …, pa bodo rezultati referendumov bolj nedvoumni. Za sedanjo koalicijo in še zlasti za veliko zmagovalko aprilskih državnozborskih volitev Gibanje Svobodo bi bil padec koalicijskih zakonov na referendumih 27. novembra nedvomno hud udarec. Zato nameravajo današnji kongres izkoristiti tudi za poziv volilcem, naj se referendumov udeležijo in podprejo vse tri zakone. “Gre za zakone, ki so nujni, da lahko kot družba napredujemo, ki v Slovenijo prinašajo napredek z neodvisno javno RTV, dostojno in varno starostjo za vse ter učinkovito in sodobno vlado,” volilce nagovarjajo v Gibanju Svoboda.

Na kongresu bodo tudi razširili svet stranke – tega sestavljajo člani, izvoljeni na kongresu, ter strankini poslanci in člani vlade. V svet bodo vključili še nekaj nekdanjih članov LMŠ in SAB. Pravzaprav bo šlo zgolj za potrjevanje zaprte liste, na kateri so med bolj prepoznavnimi kandidati Jerca Korče, Robert Pavšič, Aljaž Kovačič, Maša Kociper, Roman Jakič, Andrej Rajh

Zaznati tudi nezadovoljstvo

Spomnimo, da so člani LMŠ in SAB odločitev o pripojitvi h Gibanju Svoboda sprejeli junija letos: prvi s 97 odstotki, drugi pa z 91,5 odstotka glasov. Skupno poti so z veliko večino potrdili tudi v Gibanju Svoboda – za pripojitev SAB je glasovalo 92 odstotkov članov, za pripojitev LMŠ pa 93 odstotkov članov Golobove stranke. Sredi julija je nato notranje ministrstvo izdalo odločbo o pripojitvi  ter SAB in LMŠ  izbrisalo iz registra političnih strank.

Združitev liberalnih strank pa je prinesla tudi nekaj nezadovoljstva. Nekateri člani SAB in LMŠ niso skrivali razočaranja, ker se napoved, da bodo po pripojitvi njihovih strank avtomatično postali člani Gibanja Svoboda, ni uresničila. Izpolniti so morali enake pogoje včlanjevanja kot ostali – pridobiti so morati tudi pisno priporočilo dveh dosedanjih članov Golobove stranke. V tem so nekateri bivši člani LMŠ in SAB prepoznali nezaupnico prišlekom. Prav tako se ponekod na terenu niso ujeli lokalni predstavniki združenih strank.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje