Še zadnje vladno darilo za odhajajočega državnega sekretarja Slavinca

Slovenija 12. Maj 202217:22 3 komentarji
Borut Živulovič /BOBO

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje in ga bo objavila v uradnem listu. Cilj je podpreti znanstveni razvoj in inovativnost Pomurja ter vzhodne regije, s tem pa tudi celotne Slovenije, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Cilj novega raziskovalnega zavoda je prav tako povečati javna vlaganja v raziskovalno-razvojno dejavnost in število raziskovalcev v tem delu Slovenije.

Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) Pomurje bo s sistematičnim ustvarjanjem in prenašanjem novega tehnološkega znanja ustvarjalo raziskovalno mrežo in ekosistem novih malih in srednjih podjetij, ki bodo visoko inovativna. Temeljila bodo na visoki tehnologiji in bodo temu geografskemu območju dala potrebno stabilnost, kakovostna delovna mesta in ekonomsko blaginjo, temelječo na visoki dodani vrednosti. Hkrati bo povezovalo različne dejavnosti, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Kot so pojasnili, bo bližina središča omogočala multidisciplinarno povezovanje med različnimi gospodarskimi in negospodarskimi dejavnostmi in s tem ustvarila pogoje za velika, srednja in mala podjetja. Ti naj bi v sodelovanju z raziskovalci dosegli inovativnost svojih izdelkov, storitev in procesov ter dvig konkurenčnosti in dodane vrednosti, so izpostavili.

Znanstveno in inovacijsko središče bo nadgradilo delo raziskovalnih jeder v Pomurju, še posebej raziskovalne dejavnosti Splošne bolnišnice Murska Sobota kot trenutno najbolj referenčne raziskovalne skupine, kakor tudi vseh drugih v Pomurju. S tem bo zagotovljena kadrovska in organizacijska infrastruktura ter sistemsko financiranje znanstvenoraziskovalne dejavnosti, so navedli in dodali, da bo tako ZIS Pomurje usmerjeno v tehnološko področje in aplikativen prenos raziskav v prakso in s tem povezane populacijske ukrepe.

ZIS Pomurje bo imel sedež v prostorih Dvorca Rakičan. Za delovanje je predvidena prerazporeditev sredstev znotraj proračuna ministrstva za izobraževanje, in sicer skupaj 1,6 milijona evrov za to in prihodnje leto.

Po poročanju nekaterih medijev je novi javni raziskovalni zavod uresničitev enega od načrtov državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca, potem ko je DZ nedavno podprl preoblikovanje Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), ki jo vodi Slavinec, v subjekt javnega prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje