Šef kriminalistov v DZ zanikal načrtno oviranje kriminalističnih preiskav

Slovenija 24. Feb 202216:13 > 17:27 0 komentarjev
Vojko Urbas
Matija Sušnik/DZ

Direktor uprave kriminalistične policije Vojko Urbas je danes v državnem zboru kategorično zanikal, da bi na policiji prihajalo do kadrovskih zamenjav z namenom zavlačevanja predkazenske preiskave nabav zaščitne opreme, v katero je vpleten tudi gospodarski minister.

Direktor uprave kriminalistične policije Vojko Urbas je danes pričal pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije. Poudaril je, da tvitanje ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ne vpliva na njegovo delo, prav tako je zanikal, da bi se kdo vpletal v delo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je notranja enota kriminalistične policije in naročal, kaj naj NPU preiskuje. Takšnega primera na NPU po Urbasovih besedah še ni bilo.

Preiskava nabav zaščitne opreme “v reševanju”

Predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda (LMŠ) je med drugim zanimalo, kako so na potek predkazenske preiskave v povezavi z nakupom zaščitne in medicinske opreme v epidemiji covida-19 vplivale kadrovske zamenjave na kriminalistični policiji. Ob tem je med drugim spomnil, da je bil sredi preiskave zamenjan vodja preiskav na NPU. Zanimalo ga je tudi, ali so se na policiji preiskave v povezavi z nabavo zaščitne opreme lotili prednostno. V preiskavi je namreč tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in v javnosti nastaja vtis, kot da se s preiskavo zavlačuje iz povsem političnih nagibov, je navedel Medved. Ob tem je spomnil na javne objave, da direktorica NPU Petra Grah Lazar še ni prejela zaključnega dokumenta v predkazenskem postopku, v katerem preiskovalci NPU obravnavajo sume kaznivih dejanj pri nakupu zaščitne medicinske opreme.

Petra Grah Lazar
Žiga Živulović jr./BOBO

Urbas je kategorično zanikal, da bi na policiji prihajalo do kadrovskih zamenjav z namenom, da bi tik pred volitvami upočasnili preiskavo, v kateri je tudi minister za gospodarstvo. Po njegovih besedah je omenjeno zaključno poročilo v zaključni fazi. Izrazil je tudi prepričanje, da bo preiskava končana v doglednem času.

“Zadeva je v reševanju. Potrebnih je še nekaj preiskovalnih aktivnosti in ko bodo vse izpolnjene, bo pomočnik, ki je zadolžen za operativo, pregledal poročilo in ga dal direktorici Nacionalnega preiskovalnega urada v podpis,” je pred člani preiskovalne komisije navedel Urbas.

“Ljudje ob šestih zjutraj na kavču čakali na preiskave”

Medveda je zanimalo tudi, ali so na policiji že raziskali in našli krivca za uhajanje informacij v povezavi z načrtovano hišno preiskave pri gospodarskem ministru Počivalšku v omenjeni zadevi. Ob tem je dodal, da se je takšen sum pojavil tudi pri davčnem svetovalcu Roku Snežiču. “Te zadeve vam uhajajo kot pri cedilu,” je navrgel Medved, ki ga je zanimalo tudi, kdo znotraj policije bi lahko imel motiv diskreditirati preiskavo, če ta zadeva politika vladajoče strukture oz. osebo, ki je blizu vladni garnituri.

rudi medved
Matija Sušnik/DZ

Urbasu ni znano, kdo je te informacije plasiral v javnost, se pa je strinjal, da je čas, da se to ustavi. Poudaril je tudi, da je tovrstnih primerov uhajanj informacij preveč. “Imeli smo indice, da so ljudje ob šestih zjutraj sedeli doma na kavču in oblečeni čakali na hišne preiskave,” je povedal.

Glede za nekatere sporne zaposlitve v preteklosti odpuščenega kriminalista Škelzena Bajramija pa je Urbas pojasnil, da je sam napisal predlog za njegovo ponovno zaposlitev na policiji. Za to se je med drugim odločil na podlagi bogatih Bajramijevih referenc kot tudi dejstva, da je bil Bajrami oproščen krivde za očitano mu spolno in drugo šikaniranje, je navedel.

Del današnje seje preiskovalne komisije je bil zaprt za javnost.

Medved: Poročilo še pred volitvami

V preiskovalni komisiji so v začetku tedna sicer napovedali, da bodo pripravili ovadbe zoper Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa in državnega sekretarja Žana Mahniča zaradi žaljive obdolžitve na račun komisije. Medved je danes v izjavi po končani seji komisije dopustil možnost, da bodo na komisiji ukrepali še zoper koga, ne le zaradi oviranja in diskreditacije preiskovalne komisije, “temveč tudi zaradi dejanj politikov in vodstva policije v samem sistemu policije,” je povedal. Napovedal je tudi, da bo preiskovalna komisija zaključno poročilo pripravila še pred volitvami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!