Šefic nadaljuje obiske: Prvi bodo na vrsti tisti, ki so izgubili svoje domove

Slovenija 30. Jan 202418:24 0 komentarjev
Mozirje
Foto: N1 (Mozirje)

Vladna služba za obnovo po poplavah nadaljuje individualne pogovore v Zgornji Savinjski dolini. Boštjan Šefic je opomnil, da se bodo najprej selili tisti, ki so v vodni ujmi izgubili svoje domov. Na voljo bodo različne možnosti, med drugim plačilo odškodnine, izgradnja nadomestnega objekta ali druga oblika nastanitve, kot so stanovanja ali domovi starejših občanov.

Sodelavci službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih na čelu z vodjo službe Boštjanom Šeficem so danes v Mozirju, Nazarjah in Rečici ob Savinji nadaljevali individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenimi za morebitno odstranitev. Šefic je v izjavi za medije ocenil, da so bili vsi pogovori zelo odprti in konstruktivni.

Dejal je, da so bili pogovori v Rečici ob Savinji nekoliko specifični, saj ta občina še vedno čaka na odločitev direkcije za vode in ministrstva za naravne vire in prostor, kateri protipoplavni ukrepi bodo lahko izvedeni in do katere mere se bodo lahko posamezna območja, ki so zdaj nekoliko bolj odprta, ustrezno zavarovala.

Na podlagi tako pridobljenih informacij bodo potem strokovnjaki pripravili strokovna mnenja, kateri objekti bodo morali ostati na seznamu za preselitev. V Rečici ob Savinji je tako na seznamu 41 stanovanjskih objektov, v Mozirju sedem, v Nazarjah pa osem.

Kaj lahko pričakujejo prebivalci, ki so izgubili domove?

Šefic je znova spomnil, da se bodo najprej selili tisti, ki so v vodni ujmi izgubili svoje domove. Prva strokovna mnenja pričakuje konec tega tedna ali v začetku prihodnjega.

Dodal je, da marca pričakuje prve sklepe, potem bodo na vrsti cenitve cenilcev, sledil pa bo podpis pogodb junija ali julija. Prebivalci bodo imeli več možnosti, med drugim plačilo odškodnine, izgradnjo tipskega nadomestnega objekta, drugo obliko nastanitve, kot so stanovanja ali domovi starejših občanov. Poleg tega bo vsak prizadeti občan imel možnost poiskati objekt, ki ga država lahko odkupi in prenese v njegovo lastništvo, je še dejal Šefic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!