Sektor, ki v EU zaposluje več kot 28 milijonov ljudi, še vedno ni urejen

Slovenija 16. Feb 202422:19 0 komentarjev
Wolt, dostava hrane
Slika je simbolična (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Začasni dogovor o prvih pravilih za platformne delavce v uniji, ki sta ga Evropski parlament in Svet EU dosegla pretekli teden, danes ni prejel zadostne podpore med državami članicami. Usoda zakonodaje je tako zaradi bližajočih se evropskih volitev negotova.

Belgijsko predsedstvo Sveta EU je danes na družbenem omrežju X sporočilo, da končno kompromisno besedilo direktive o platformnem delu na srečanju predstavnikov držav članic ni prejelo potrebne podpore kvalificirane večine. To pomeni 55 odstotkov držav članic, ki skupaj predstavljajo 65 odstotkov prebivalcev EU.

Dodali so, da bodo razmislili o nadaljnjih korakih v zvezi s predlogom direktive. Po poročanju bruseljskega portala Euronews so se glasovanja vzdržale Nemčija, Grčija in Estonija, Francija pa je glasovala proti. Usoda zakonodaje, katere namen je izboljšati delovne pogoje za platformne delavce po vsej EU, je tako zaradi bližajočih se volitev v Evropski parlament, ki bodo junija, negotova.

Pravila bi v skladu z začasnim dogovorom, ki ga je belgijsko predsedstvo Sveta EU v imenu članic z Evropskim parlamentom doseglo pretekli teden, za posameznike, ki delajo prek digitalnih platform, uvedla domnevo obstoja delovnega razmerja. Platforme pa bi bile tiste, ki bi morale izpodbijati obstoj razmerja, če bi to želele.

S prvimi tovrstnimi pravili na ravni EU bi bili delavci, kot so raznašalci hrane pri podjetjih Wolt in Glovo ter vozniki pri podjetju Uber, tudi bolje zaščiteni na področju varovanja osebnih podatkov. Študija Evropske komisije iz leta 2021 ugotavlja, da sektor platformnega dela zaposluje več kot 28 milijonov ljudi, pri čemer bo njihovo število do leta 2025 po pričakovanjih naraslo na 43 milijonov.  Trenutno bi bilo lahko kljub obstoju delovnega razmerja samozaposlenih najmanj 5,5 milijona delavcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!