Semafor, ki bega Ljubljančane: je treba počakati ali peljati? (VIDEO)

Slovenija 23. Sep 202305:48 11 komentarjev

V Ljubljani so na nekaterih križiščih postavili prometno signalizacijo, ki zmede marsikaterega voznika. Pri AMZS in Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice smo preverili, kako pravilno ravnati.

Klasični semaforji z rdečo, rumeno in zeleno lučjo so najpogostejši spremljevalci križišč in udeležencev v prometu.

Pogosto je ob velikem semaforju še luč s puščico, ki označuje zavijanje v desno. Najprej se na semaforju prižge puščica za zavijanje v desno, čez nekaj časa pa “pozeleni” tudi semafor za vožnjo naravnost. Tisti, ki zavijajo v desno, lahko tako nemoteno vozijo od trenutka prižiga zelene puščice do prižiga rdeče luči na velikem semaforju.

Na nekaterih križiščih v Ljubljani pa so nad zeleno puščico za zavijanje dodali še rumeno, kar je nekatere voznike zmedlo. Bralec nam je pisal o zagati na križišču Zadobrovškove in Zaloške ceste. Sprašuje se, ali mora ustaviti, ko se prižge rumena luč, če zavija v desno. Najprej namreč gori zelena puščica, nato ta ugasne in se prižge rumena, kmalu zatem pa se prižge zelena luč na semaforju, ko je vožnja spet dovoljena. Medtem ko ugasne zelena puščica in se prižge zelena luč, je namreč le nekaj sekund, bralec pa opaža, da avtomobili v teh nekaj sekundah, ko gori rumena, ustavljajo, in opozarja na nevarnost naleta ter se sprašuje o smiselnosti take ureditve.

Kako torej pravilno ravnati, ko je na glavnem semaforju prižgana rdeča luč, zelena puščica se je ugasnila in prižgala rumena za zavijanje?

Dodatna luč za večjo pozornost voznikov

Vodja področja varna mobilnost pri AMZS Erik Logar pojasnjuje, da omenjeno prometno signalizacijo opredeljuje 99. člen zakona o pravilih cestnega prometa.

Rumena luč v tem primeru pomeni, da je vožnja prepovedana, razen če se vozilo pri vožnji z dovoljeno hitrostjo ne more varno ustaviti zaradi premajhne oddaljenosti od semaforja.

Hkrati prižgani rdeča in rumena luč pa prepovedujeta vožnjo in napovedujeta, da se bo prižgala zelena luč. V primeru utripajoče rumene luči lahko zavijate, vendar morate voziti posebno previdno, še dodaja. To torej pomeni, da mora voznik počakati, čeprav se bo že kmalu prižgala zelena luč na velikem semaforju.

Po pojasnilih AMZS je premor potreben, da vozniki posvetijo pozornost pešcem. Ko gori le zelena puščica za zavijanje v desno, pešci nimajo dovoljenega prehoda, ko pa se prižge “glavna zelena”, imajo zeleno tudi pešci. “Premor med semafornima fazama je torej zato, da se vozila, ki zavijajo desno, zaustavijo, s čimer lahko vozniki posvetijo pozornost pešcem,” so pojasnili pri AMZS.

Enaka ureditev še v treh križiščih

Podobno so pojasnili tudi v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), ki upravlja semafor. Rumeno puščico so uvedli ravno z namenom povečanja varnostnega časa med desnimi zavijalci in pešci, ki vstopajo na vozišče, zato je treba pri njej ustaviti in počakati na zeleno luč, ki dovoljuje vožnjo v vse smeri.

“Postavitev luči v tehničnem smislu pomeni podaljševanje varovalnega časa za prehajanje pešcev in kolesarjev čez vozišče. Ureditev v tem križišču smo namestili zato, ker so vozniki avtomobilov zavijali desno tudi po preteku trajanja zelene luči, ki to dovoljuje. Pri tem so nastajale konfliktne situacije, saj vozila niso prepustila časa pešcem in kolesarjem za prehod vozišča,” so zapisali.

“V primerih brez ‘rumene luči’ se zamenjava rumene in rdeče luči zgodi hipno. Vsi prometni udeleženci tako lažje in zanesljivo predvidijo nadaljevanje poteka prometa, med drugim, ali se bo vozilo pred njim ustavilo ali ne,” so še dodatno obrazložili.

Enak semafor je tudi na križiščih Karlovška – Predor pod Gradom, Celovška – Drenikova in po novem tudi na križišču Dunajska – Vilharjeva.

Semafor
Jan Gregorc/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje