Šempetrska bolnišnica takoj zaposli 50 medicinskih sester

Slovenija 15. Dec 202217:22 0 komentarjev
Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca
Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca

Ob današnji predstavitvi delovanja in načrtov šempetrske bolnišnice je strokovna direktorica poudarila, da je največja težava pomanjkanje kadrov, predvsem srednjih medicinskih sestrah.

Največja težava v šempetrski bolnišnici je trenutno pomanjkanje kadra, je ob današnje predstavitvi delovanja in načrtov za prihodnje leto izpostavila strokovna direktorica Jasna Humar. Največje pomanjkanje je pri srednjih medicinskih sestrah, ki bi jih v bolnišnici takoj zaposlili 50, je poudarila.

Soočeni z vsakodnevnimi prilagajanji

“Vsa oprema, vse lepe in nove stavbe nam ne koristijo, če nimamo ljudi, ki bi bili za vsem tem,” je dejala strokovna direktorica. Po njenih besedah dobra ekipa zdravnikov in drugega osebja velikokrat ni dovolj, še posebej v tem času, ko imajo povečane potrebe tudi zaradi covida-19 in zimskih respiratornih virusov.

Zato se morajo vsakodnevno prilagajati in sproti premeščati ljudi. Pomanjkanje je največje na področju srednjih medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov.

Vsi zdravstveni zavodi po državi se soočajo s kadrovskimi težavami

“Tukaj smo del problema, ki je širši, saj se na področju celotne države vsi javni zdravstveni zavodi ukvarjamo s to težavo. Vendar se trudimo, da v danih okvirih naredimo čim več, seveda ob tem, da smo strokovni in varni,” je povedal direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič.

Čeprav zelo težko v ustanovo privabijo predvsem srednje medicinske sestre, ki jih najbolj primanjkuje, pa je število zaposlenih kolikor toliko uravnoteženo, saj kadre ne le izgubljajo, pač pa tudi pridobivajo. “Žal ne moremo pridobiti srednjih medicinskih sester, teh je na trgu zelo malo in si jih zato zdravstveni zavodi in tudi domovi starejših občanov med seboj nekako “krademo”.

V tem vidim pravzaprav največji problem, saj so tu generacije, ki se upokojujejo, in vsak tak odhod nas prizadene,” je še poudaril Klančič.

Šempetrska bolnišnica le ena izmed štirih, ki bo leto zaključila pozitivno

Sicer pa je šempetrska bolnišnica le ena od štirih v državi, ki bo leto zaključila pozitivno, kar je po dolgih letih negativnega poslovanja zelo spodbudno. Kolikšen bo presežek, Klančič še ni mogel povedati. Razkril pa je, da jih v prihodnjem letu čaka več pomembnih investicij. Poleg nakupov nujno potrebnih medicinskih aparatov je tu še energetska sanacija bolnišnične stavbe in zaključek del v Stari Gori.

Energetsko sanacijo bolnišnice vodi sicer ministrstvo za zdravje, ki bo v kratkem objavilo razpis za izbiro izvajalca tega projekta, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tjaša Vidic. Šempetrski bolnišnici bodo še naprej pomagali tudi pri drugih projektih, prav tako se zavedajo tudi vseh težav zaradi pomanjkanja ustreznega kadra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!