Senat KPK sprejel sklep: Preiskava zoper premierja Goloba se lahko nadaljuje

Slovenija 22. Avg 202410:53 > 19:58 5 komentarjev
Premier Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Postopek preiskave zoper premierja Roberta Goloba zaradi domnevnih političnih pritiskov in vmešavanja v delo policije se lahko nadaljuje, je v sredo s sklepom potrdil senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je na sredini dopisni seji sprejel sklep, da se nadaljuje postopek preiskave, ki jo zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar vodi zoper premierja Roberta Goloba, so sporočili s KPK.

“Prenehali so namreč vsi razlogi, zaradi katerih je morala KPK začasno prekiniti postopek, saj obravnavani osebi zaradi zadržkov Specializiranega državnega tožilstva (SDT) ni mogla zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic,” so pojasnili.

SDT je namreč 10. julija z dopisom obvestilo KPK, da so prenehali razlogi, zaradi katerih bi aktivnosti komisije lahko škodovale interesom predkazenskega postopka. Z nastopom mandata nove namestnice predsednika KPK Tine Divjak 1. avgusta pa je postal brezpredmeten tudi drugi razlog, zaradi katerega komisija ni mogla nadaljevati postopka preiskave. Pooblaščenec predsednika vlade je namreč zahteval izločitev nekdanjega namestnika predsednika KPK Simona Savskega, ki pa mu je 31. julija prenehal mandat.

Ker je Golobov pooblaščenec na sodišču izpodbijal zavrnitev zahteve za izločitev, je bil namreč senat KPK nesklepčen, saj se je iz obravnave zadeve že ob prejemu prijave izločil predsednik komisije Robert Šumi. Z novo namestnico predsednika KPK je senat znova sklepčen, so dodali v sporočilu za javnost.

Senat KPK v sestavi obeh namestnikov predsednika Davida Lapornika in Tine Divjak je tako na sredini seji soglasno sprejel sklep o nadaljevanju postopka preiskave. Hkrati je sprejel sklep, da se Golobu omogoči vpogled v spis, torej v dokumentacijo, ki jo KPK vodi v tej zadevi. Oba sklepa in dokumentacijo je komisija z elektronskim vročanjem že posredovala premierjevemu pooblaščencu, zaradi interesa javnosti pa je o tem seznanila tudi javnost.

V nadaljevanju bo KPK z Golobom in vabljenimi pričami izvedla razgovore, po potrebi pridobila dodatno dokumentacijo ter izvedla druga dejanja, na podlagi česar bo lahko potrdila ali ovrgla sume kršitve integritete in s tem zaključila postopek, so še sporočili s KPK.

Borut Sajovic
Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic (Foto: Denis Sadiković/N1)

Golobov zastopnik, odvetnik Stojan Zdolšek danes za STA ni bil dosegljiv. Za POP TV pa je napovedal, da bodo po pregledu vseh listin v spisu predlagali dokaze, da premier Golob ni nedovoljeno pritiskal na takratno ministrico Bobnar. Po poročanju POP TV je Savski kljub nedavnemu odhodu s KPK še vedno podpisan pod lanskoletni sklep o uvedbi preiskave zoper Goloba. “Verjetno bo ta del problematiziran še v nadaljevanju,” je povedal Zdolšek.

V kabinetu predsednika vlade sklepa senata KPK ne komentirajo. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je po današnjih koalicijskih usklajevanjih dejal, da je predsednik vlade zadeve, povezane s preiskavo sumov kršitve integritete, že pojasnil in povedal, da bo v samem postopku sodeloval. “Jaz mu v celoti zaupam in verjamem,” je odgovor na vprašanje, kaj za delo vlade in koalicije pomeni sprejet sklep KPK, sklenil Sajovic.

Spomnimo, predsednica države Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 dejala, da bi moral predsednik vlade Robert Golob odstopiti, če bo KPK v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje