Senat pritrdil preiskovalni sodnici: za pripor Zlatka ni razlogov

Slovenija 11. Okt 202113:26 > 13:51 3 komentarji
Zlatan Čordić - Zlatko
Borut Živulovič /Bobo

Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je pritrdil preiskovalni sodnici: za pripor reperja Zlatka ni razlogov. Senat v njegovih izjavah ni prepoznal pozivanja k dejavnemu uporu.

S predlogom za pripor reperja Zlatana Čordića – Zlatka, ki ga je vložila tožilka po protestih, se je, potem ko ga je zavrnila preiskovalna sodnica, ukvarjal še zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča. Iz odločbe, ki smo jo pridobili v uredništvu N1, je razvidno, da je senat pritrdil preiskovalni sodnici. Ta je ocenila, da ni razlogov za pripor Čordića, ki mu je tožilstvo očitalo storitev kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Zlatko je bil pridržan med torkovim protestom, preiskovalna sodnica pa je po dveh dneh pridržanja odločila, da ga mora policija izpustiti na prostost. Čordić naj bi, tako je v predlogu za pripor navajala tožilka, storil kaznivo dejanje, ko je nagovoril udeležence neprijavljenega shoda, jih usmerjal in vodil po ljubljanskih ulicah in nagovarjal, naj se nasilno uprejo ukrepom državnega organa.

V odločbi pa je sodni senat zapisal, da vsako upiranje zakonitim ukazom še ni opredeljeno kot kaznivo dejanje, temveč mora biti za to podan element nasilja, konkretizacije tega elementa pa v predlogu državne tožilke ni videti, saj navaja le, da je Zlatko udeležence nagovarjal, naj se nasilno uprejo.

Senat: Nobena izjava ne ustreza pozivanju k dejavnemu uporu

“Nobena od izjav dejansko ne ustreza pozivanju k dejavnemu uporu zoper koga ali uporabi sile,” je presodil senat. Po njegovi oceni navedbe tožilke same po sebi ne potrjujejo ponovitvene nevarnosti, “saj Zlatko ni edini, ki se teh shodov udeležuje”.

Poleg tega je množica protestnikov, ko naj bi jih Zlatko nagovarjal h kršitvi odloka, že kršila predpise, gibanje po Čopovi ulici pa z odredbo ni bilo ne omejeno ne prepovedano. Ker očitano kaznivo dejanje ni bi bilo dokazano v zadostni meri, se senat v presojanje pripornih razlogov ni spuščal.

Zoran Stevanović
Borut Živulović/BOBO

Po protestu je bil prejšnji teden pridržan tudi vodja politične stranke Resni.ca Zoran Stevanović, vendar zanj pripor ni bil predlagan.

Videoposnetek zaključka Zlatkovega govora, ko pozove k “sprehod po Ljubljani”

Za hujskanje k uporu do tri leta zapora

Stevanovića in Zlatka je policija sumila hujskanja k uporu. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do enega leta, če je pri teh aktivnostih ovirana odločba ali ukrep državnega organa ali če to dejanje stori vodja skupine, se lahko storilec kaznuje z zaporom do treh let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje