September bolj jesenski od oktobra: temperature za 4 stopinje nad povprečjem

Slovenija 14. Okt 202212:05 0 komentarjev
vreme
PROFIMEDIA

Vreme bo v naslednjih dneh postreglo z nadvse prijetnimi temperaturami. Od nedelje naprej se bo namreč živo srebro čez dan povzpelo do 23 stopinj Celzija. In če je bila druga polovica septembra temperaturno pod dolgoletnim povprečjem, je v prvi polovici oktobra nadpovprečno toplo. "Dnevne temperature bodo v prihodnjem tednu do štiri stopinje nad povprečjem," je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Brane Gregorčič.

Najtopleje je danes na Primorskem koncu države, kjer piha šibka burja. Živo srebro se bo na tem koncu čez dan povzdignilo celo do 24 stopinj. Čeprav v notranjosti države temperature danes še ne bodo presegle 20 stopinj Celzija, se bo vremensko dogajanje že jutri začelo obračati.

“V soboto bo na Primorskem do okoli 22 stopinj Celzija, v notranjosti se bodo temperature gibale med 20 in 21 stopinj Celzija. Od nedelje naprej pa vse do srede prihodnjega tedna pa lahko tudi v notranjosti države pričakujemo tam do 23 stopinj Celzija,” je za N1 vremensko dogajanje predstavil Brane Gregorčič, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso).

Prva polovica oktobra je za zdaj postregla z nadpovprečno visokimi temperaturami. “Te dni so za okoli dve stopinji nad povprečjem, v prihodnjem tednu pa bodo temperature verjetno do štiri stopinje nad povprečjem,” je pojasnil meteorolog in dodal, da nas bo prijetno vreme razveseljevalo še vse do prve polovice prihodnjega tedna, v noči na četrtek pa bo naše kraje dosegel nekoliko hladnejši zrak. “Druga polovica tedna ne bo prinašala več tako visokih temperatur, živo srebro se bo čez dan gibalo med 15 in 18 stopinj Celzija,” je še dodal Gregorčič.

Septembra so bile temperature sicer pod dolgoletnim povprečjem, zapadlo pa je trikrat več padavin od povprečne mesečne količine. Oktober pa je za zdaj bolj suh mesec, padavin pa ne bo na spregled še vsaj en teden. “Za enkrat ni napovedanih nobenih omembe vrednih padavin. Verjetnost dežja se poveča šele ob koncu prihodnjega tedna, ravno za Ljubljanski maraton in volilno nedeljo. Bomo pa še videli, kako bo, saj je napoved za več kot nekaj dni vnaprej nepredvidljiva,” je ob tem še razložil Gregorčič.

Sicer pa bodo v naslednjih dneh temperaturne anomalije najbolj izrazite na podobnih območjih, kjer je bilo poleti najbolj vroče. “Se pravi v pasu od Španije prek Francije pa vse tja do Nemčije. V Sloveniji bo v naslednjih dneh prevladoval zahodni do jugozahodni zračni tok, ki bo nad naše kraje pripotoval deloma iz Španije in zahodnega Sredozemlja prek Francije in severne Italije,” je še dodal Gregorčič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!