Šesti blok Teša bodo po dobrem tednu kmalu znova zagnali

Gospodarstvo 11. Maj 202314:23 0 komentarjev
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Po zaustavitvi bodo šesti blok Termoelektrarne Šoštanj v ponedeljek ponovno priključili na omrežje. V času zaustavitve so zamenjali računalniško opremo in nadgradili programsko opremo nadzornega sistema upravljanja bloka ter opravili ostala redna vzdrževalna dela.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) bo po načrtni zaustavitvi 29. aprila v ponedeljek ponovno priključen na omrežje.

V času zaustavitve so zamenjali računalniško opremo in nadgradili programsko opremo nadzornega sistema upravljanja bloka ter opravili ostala redna vzdrževalna dela, so za STA pojasnili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

V času zaustavitve Teša 6 je oskrbo Slovenije s toplotno energijo zagotavljala ena plinska turbina, so še navedli v HSE, pod okrilje katerega spada Teš.

Do začasnih zaustavitev Teša 6 sicer prihaja večkrat. Pred tem so ga nazadnje zaustavili marca letos zaradi netesnosti na uparjalniku kotla. Aprila lani je bil blok zaustavljen zaradi izvedbe rednih vzdrževalnih del, oktobra pa zaradi varčevanja s premogom za zimske mesece.

V prihodnje bo delovanje Teša omejeno predvsem na obdobja, ko bo elektrika na trgu dražja in ko bo v našem sistemu primanjkljaj električne energije, je v nedavnem intervjuju za Dnevnik ocenil generalni direktor HSE Tomaž Štokelj. Kratkoročno si energetske oskrbe Slovenije brez termoelektrarne ne predstavlja, “a če moramo kuriti drag premog in kupovati drage kupone, potem elektrika iz nje ne more biti poceni”, je opozoril.

To, ali bo Teš v prihodnje več stal kot delal, bo tako po njegovih besedah odvisno od količin domačega premoga in cen na trgu. Ocenil je, da izkopane količine domačega premoga verjetno ne bodo nikoli več takšne, kot so bile, in tudi Teš ne bo več proizvajal toliko kot včasih, torej okoli štiri teravatne ure na leto.

Menil je tudi, da bi lokacija v Šoštanju tudi po izstopu iz premoga morala ostati energetska, z večgorivnim kotlom, o gradnji katerega bi bilo potrebno razmisliti, in sončnimi elektrarnami. HSE na Družmirskem jezeru načrtuje 140-megavatno sončno elektrarno, na za turizem neuporabljenem delu Velenjskega jezera pa še dodatnih 20 megavatov veliko sončno elektrarno. Sončne elektrarne načrtuje na deponijah nad premogovnikom in na degradiranih območjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!