6-letnik z Obale pozitiven na kokain, mati je CSD opozarjala, da je oče odvisnik

Slovenija 20. Jul 202320:19
nasilje v družini
Profimedia

Šestletni deček z Obale je bil po vrnitvi z vikenda pri očetu pozitiven na prepovedane droge. Testi so pokazali, da je pozitiven na kokain. Mati otroka je piranski center za socialno delo (CSD) več let opozarjala, da oče ni primeren skrbnik. 40-letni oče je zdaj v priporu.

Da z dečkom po obisku pri 40-letnem očetu Pirančanu nekaj ni v redu, je posumila mama, ki je po otroka prišla, je poročala Televizija Slovenija (TVS). Otrok naj bi tožil o hudem glavobolu in bolečinah v trebuhu. Po nakupu testa na prepovedane substance pa je ta pokazal, da je šestletnik pozitiven na kokain.

Test so nato še dvakrat ponovili, najprej na urgenci zdravstvenega doma in še enkrat v izolski bolnišnici – oba sta bila pozitivna. Otroku so odkrili tudi šum na srcu. Mati ne želi ugibati, kako je droga prišla v otrokov organizem, deček pa ji ne zna povedati ničesar. Niti policiji. Po njenih navedbah ima sin zadnjih šest mesecev hude epistakse, krvavi iz nosa in ima pogoste angine.

Mama šestletnika naj bi več let opozarjala piranski center za socialno delo (CSD), da je oče odvisnik. Po poizvedovanju TVS, ki je na center za socialno delo poslala vprašanja, kaj in kdaj so od leta 2018 naredili za otrokovo zaščito, so prejeli splošne odgovore. Starši naj bi se po navedbah CSD dogovorili za stike, kasneje pa naj o družini ne bi imeli informacij. Kot so še dodali v odzivu, je v prvi vrsti predvsem tisti starš, ki ne ogroža otroka, dolžan nadzirati drugega starša in zaščititi pravice otroka. Šele ko odpovesta oba, se vključi CSD, so odgovorili.

Da z otrokom ni vse v redu, naj bi po poročanju TVS opazila tudi učiteljica. Ravnateljica dečkove šole Tanja Vincelj je dejala, da je razredničarka stiske otroka opazila. Šola naj bi nato konec maja s tem seznanila CSD Piran, a odziva ni dobila. Socialna inšpekcija je na omenjenem centru za socialno delo sprožila inšpekcijski nadzor, ta poteka.

Oče Pirančan je po poročanju TVS v priporu. Ovaden je zaradi kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovednih drog in zanemarjanja mladoletne osebe ter surovo ravnanje. Če bo spoznan za krivega, mu za posedovanje droge grozi od enega do 12 let zapora, za zanemarjanje otroka pa do tri leta zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.