Dež nekoliko pokvaril silvestrovanja, v Kranjski Gori je bilo celo odpovedano

Slovenija 31. Dec 202317:14 > 21:35 0 komentarjev
ljubljana,novo leto
Foto: PROFIMEDIA

Padavine se krepijo in širijo tudi na vzhod. Kakšno vreme lahko pričakujemo v najdaljši noči v letu in kako toplo bo, je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Medtem je bilo zaradi vremena že odpovedano silvestrovanje v Kranjski Gori.

Kmalu se bomo tudi uradno poslovili od starega in izrekli dobrodošlico novemu letu. Številni se tako že pripravljate na zasebna praznovanja in zabave, nekateri pa nameravate novo leto pozdraviti na prostem. Ali vam bo vreme naklonjeno?

Na silvestrovo nas je dosegel vpliv območja nizkega zračnega tlaka, ki se zadržuje nad delom zahodne in srednje Evrope. Čez dan se je hitro pooblačilo, padavine pa so že zajele zahodne, južne in osrednje kraje v državi. Hladna fronta, ki se bliža Alpam, bo v prvih urah novega leta prešla tudi Slovenijo. Kot so zapisali na Facebookovi strani Agencije RS za okolje (Arso), se bodo padavine zvečer na zahodu še okrepile in sredi noči zajele vso državo.

Kot je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Brane Gregorčič, bo opolnoči suho le v Prekmurju in v večjem delu Štajerske. “Drugod bo občasno deževalo,” je dodal. Neviht sicer ni pričakovati, bo pa lahko, tako Gregorčič, intenziteta padavin v drugem delu noči občasno tudi večja. “Pojavljale se bodo plohe,” je poudaril. Marsikje bo sicer vetrovno, pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, ob morju se bo krepil jugo.

Kljub temu pa je pred nami topla noč, razen v neprevetrenih delih Koroške, kjer bo le nekaj stopinj nad lediščem. “Najtopleje bo ob morju, kjer bo pihal jugo. Živo srebro se bo povzpelo do 14 stopinj Celzija, drugod se bodo temperature gibale večinoma okoli 10 stopinj Celzija,” je napovedal meteorolog.

Meja sneženja bo na silvestra ostala razmeroma visoko, verjetno nad 1.500 metri. Sredi noči pa se bo hitro začela spuščati predvsem v alpskih dolinah, tako da bi lahko zjutraj na severu snežilo na okoli 700 metrih, a bodo padavine tako ali tako že dopoldne povsod ponehale.

Nocoj megla ne bo ovirala pogleda na ognjemet, ki ga tradicionalno priredijo v prestolnici. V Kranjski Gori pa so bili zaradi težav z vremenom primorani odpovedati silvestrovanje na prostem. “Iskreno se opravičujemo, poskušali smo do konca,” so ob tem zapisali.

Novo leto Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno bo vreme v prvih dneh novega leta?

V prvem tednu novega leta se bo nadaljeval dinamičen tip vremena. Vlažen jugozahodni tok bo namreč še vztrajal. Jutri bo sicer prehodno zapihal severni veter, popoldne se bo že delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo na severu od 0 do 4, drugod od 5 do 10, najvišje dnevne od 6 do 11, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Spet bo pihal jugozahodni veter. V noči na sredo in v sredo dopoldne bo oblačno z nekaj dežja, v sredo popoldne se bo delno zjasnilo. V četrtek kaže na suho vreme, v petek pa bo v zahodnih krajih začelo deževati. Od sobote do ponedeljka bo oblačno z občasnimi padavinami. Z dotokom hladnejšega zraka se bo meja sneženja spuščala. V torek se bo delno razjasnilo, na Primorskem bo zapihala burja, kažejo aktualne vremenske napovedi Arsa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!