“Mami, ali je lahko ta slika samo zate?”

Slovenija 23. Dec 202311:58
Kampanja Safe.si, ki starše poziva, naj na družbenih omrežjih ne objavljajo fotografij otrok
Kampanja Safe.si, ki starše poziva, naj na družbenih omrežjih ne objavljajo fotografij otrok (Foto: N1)

V prazničnih dneh številni starši in stari starši na družbenih omrežjih delijo fotografije svojih otrok ter vnukov. Vendar je lahko to početje nevarno, posledice bodo nosili otroci, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si. Z objavo fotografije starši razkrijejo identiteto otroka in ustvarijo njegov digitalni odtis. Zakaj je tako pomembno, da na družbenih omrežjih ne delite fotografij otrok, in s kakšnimi objavami jih lahko zamenjate, da bo to varno za otroka?

Številne družine praznične trenutke ob koncu leta ujamejo tudi na fotografijah, ki jih nato starši objavijo na družbenih omrežjih. Fotografije običajno prejmejo številne všečke in komentarje družinskih članov ter prijateljev, kar starše še dodatno spodbuja k deljenju fotografij na družbenih omrežjih. A kar se začne kot nedolžno deljenje družinske fotografije, je lahko zelo nevarno za otroke.

“Z objavo otrokove fotografije starši razkrijejo njegovo identiteto, njegovo podobo, in ustvarjajo njegov digitalni odtis, ne da bi imel otrok možnost, da se s tem ne strinja,” je za N1 povedal Marko Puschner, sodelavec Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede. Ob objavi fotografije na družbenem omrežju namreč uporabnik izgubi nadzor nad njo. Na svoj telefon ali računalnik si jo lahko prenese vsak in jo nato lahko tudi deli ali objavi.

Objavljene fotografije so pogosto javno dostopne, saj številni ne poskrbijo za ustrezne nastavitve zasebnosti. V tem primeru lahko sliko ali videoposnetek vidi vsak. Oseba z zli nameni lahko iz objav na družbenih omrežjih dobi informacije o tem, kje se otrok giblje, in ga lahko na primer počaka pred šolo. Tudi če vse svoje sledilce poznate v resničnem življenju, to še ne pomeni nujno, da imajo ti ljudje res poštene namene.

Simpatične otroške fotografije lahko najstniki uporabijo za norčevanje

Posledice čutijo in jih bodo čutili otroci. Z objavljanjem fotografij in podatkov o otrocih starši ustvarjajo otrokov digitalni odtis ter mu s tem onemogočajo, da bi si ga ustvaril sam. Povečujejo tveganje, da bo postal žrtev nasilja v obliki žaljenja in norčevanja. Z objavljanjem se razkriva identiteta otroka, na cesti pa ga bodo lahko ogovarjali ljudje, ki jih ne pozna. Zaradi številnih objavljenih podatkov lahko pride tudi do kraje identitete, so opozorili na Točki osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si.

Zakaj je problematično, če starši otrokom ustvarijo digitalni odtis? “Vzamemo primer punčke, stare dve leti, ki ji je mamica na glavo dala pentljo. Izredno simpatičen otrok: takšne fotografije na družbenih omrežjih vidimo pogosto,” je orisal Puschner in dodal: “Če mama to sliko objavi na svojem profilu na družbenem omrežju, jo lahko kasneje, ko bo punčka najstnica, najdejo njeni vrstniki in se zaradi nje iz punčke norčujejo.” Objava, ki je lahko na prvi pogled popolnoma nedolžna, ima lahko negativne posledice za otroka kasneje v njegovem življenju.

“Tudi otrok ima pravico do zasebnosti in tudi otrok ima pravico odločati, kaj bo o njem javno razkrito na družbenih omrežjih oziroma na internetu,” je poudaril Puschner. Zato naj starši pred objavo fotografije na družbenem omrežju otroka (če je dovolj star) vprašajo, ali to dovoli. Še bolje je, da ga pred fotografiranjem vprašajo, ali se strinja. “Vemo, da ni realno, da bi za dovoljenje vprašali čisto vsakič. Vendar je prav, da jih za dovoljenje vprašamo, če mislimo fotografijo objaviti. S tem tudi otroka navajamo, da bo sam vprašal za dovoljenje, ko bo fotografiral.”

Velik problem so tudi objave fotografij iz morja in plaže, na katerih so običajno majhni otroci goli. “Super fotografija za v domač album, vendar ni primerna za deljenje na internetu. Takšne fotografije pedofili željno iščejo,” je povedal Puschner. Problematične so tudi fotografije otrok v kopalkah. Preberite tudi naš daljši članek o tem iz rubrike Poglobljeno.

Kaj lahko objavite, da otroku ne boste škodovali?

Če pa že objavljate fotografije otrok na omrežjih, je dobro upoštevati naslednje nasvete strokovnjakov. Da ne bi škodovali otroku, je najbolje, da starši objavijo fotografije, na katerih ni videti otrokovega obraza in ga ni mogoče prepoznati. Tako ima lahko na primer otrok zakrit obraz ali pa je fotografiran v hrbet. Objavijo se lahko tudi deli otroka, razen obraza in spolnih organov. Starši lahko objavijo tudi izdelke ali dosežke otroka (kot so risbica, peščeni grad, stolp iz kock) ali pa otrokove igrače in del otroka (npr. avtomobilček in otrokova roka).

Pred objavo vsake fotografije pa naj starši najprej dobro razmislijo, kaj je cilj objave. Premislijo naj, kdo vse bo videl to objavo. Vprašajo naj se, ali bi lahko starša po objavi skrbelo za otroka, če bo objavo videla napačna oseba. Razmislijo naj še, ali lahko objava škoduje otroku zdaj ali kadarkoli kasneje. Puschner je izpostavil, da je pri tem vprašanju še posebej pomembno, da razmislijo, kakšen vpliv bo imela objava na najstniško življenje otroka.

Na Safe.si poudarjajo, naj starši na družbenih omrežjih ne objavljajo zasebnosti otroka, razgaljenih ali golih posnetkov, posnetkov v seksualnih držah ali drugače problematičnih posnetkov, negativne kritike otroka in objav, ki sramotijo otroka. Vzdržijo pa naj se tudi objave informacij o otrokovih težavah, hobijih in krajih, kjer se otrok redno zadržuje.

Kakšne fotografije otrok smejo starši objaviti na družbenih omrežjih
Foto: Safe.si

Dobro je paziti tudi na fotografije v notranjih prostorih, saj lahko razkrijejo zasebnost družine, na njih pa se lahko pojavi tudi družinski član ali sorodnik, ki si ni želel biti objavljen na družbenih omrežjih. Nepridipravi pa lahko izkoristijo tudi informacije o vrednejših predmetih v stanovanju.

Trenutke iz družinskega življenja na družbenih omrežjih ne delijo le starši, temveč fotografije vnukov pogosto objavijo tudi stari starši. “Pomembno je, da se starši pogovorijo s starimi starši in jim razložijo, zakaj ne dovolijo fotografiranja vnukov ter objave fotografij na družbenih omrežjih,” pravi Puschner.