Porast okužb v šolah: kako prepoznati omikron pri otroku

Slovenija 14. Sep 202215:10 1 komentar
simptomi covid omikron otroci
Profimedia

Ob začetku novega šolskega leta je, kot običajno, spet več prehladnih obolenj in tudi okužb s koronavirusom, ki ima v primeru različice omikron podobne znake kot običajen prehlad. Kaj svetuje pediater Denis Baš in kako prepoznati simptome omikrona pri otrocih.

V osnovnošolski populaciji je od 1. septembra občutno naraslo število okužb s koronavirusom, kar je razvidno tudi iz podatkov sledilnika. Številni starši pa poročajo tudi, da otroci zbolevajo za prehladi in drugimi virozami, kar se jim zdi za začetek septembra nenavadno.

Predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš pravi, da je povečanje števila virusnih obolenj značilno za obdobje, ko se otroci vrnejo v šole, in da je tudi letos podobno. “Res pa je, da je zaradi omikrona mogoče tovrstnih obolenj mogoče nekoliko več,” ocenjuje. Po njegovem mnenju smo zaradi izkušenj s koronavirusom tudi bolj pozorni na znake prehladnih obolenj.

Okužba s koronavirusom se v primeru različice omikron pri otrocih najpogosteje kaže s hripavostjo, bolečinami v žrelu, suhim in dražečim kašljem, glavobolom in nekoliko povišano telesno temperaturo, ki vztraja dan ali dva, še pojasnjuje Baš. Predšolski otroci imajo lahko tudi le nekoliko povišano temperaturo in so slabše ješči, dodaja, drugih znakov bolezni pa ni.

Otroci, ki imajo prehladne znake, naj se testirajo

Pediater v vsakem primeru svetuje, naj se otroci, ki imajo prehladne znake, doma testirajo na koronavirus, in če je test pozitiven, naj ostanejo doma. Če pa okužbe ne potrdijo in se počutijo dobro, gredo lahko v vrtec oziroma v šolo, dodaja. Spomnimo, da so vsi osnovnošolci, dijaki in študenti upravičeni do brezplačnih testov za samotestiranje. Z zdravstveno kartico jih lahko prevzamejo v lekarni.

Kaj pa če ima otrokov sorojenec ali starš potrjeno okužbo s koronavirusom? “V tem primeru svetujemo, naj se otrok testira, ne glede na to, ali ima znake okužbe ali ne, in če je test negativen, gre lahko v šolo,” pravi sogovornik. Večja previdnost je v tem primeru na mestu ob obiskovanju starih staršev in kroničnih bolnikov. Če je kdo v družini bolan, svetuje Baš, naj se drugi družinski člani, četudi okužbe pri sebi niso potrdili, takšnih obiskov vzdržijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje