Sindikalist Štrukelj ne meni več, da premier Golob kleči pred delodajalci

Slovenija 20. Okt 202309:05 5 komentarjev
Robert Golob, Branimir Štrukelj
Foto: PROFIMEDIA

"Predsednik vlade je pokleknil in se v celoti postavil na stran delodajalcev in kapitala." Tako je bil pred enim tednom, ko se je omenjalo možnost, da bi vlada sprejela zgolj "oskubljeno različico" novele zakona o delovnih razmerjih, do premierja Roberta Goloba oster predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Po včerajšnji vladni potrditvi do delavcev precej prijazne male delavske ustave ima Štrukelj o Golobu boljše mnenje.

Sindikati ne skrivajo zadovoljstva s predlogom novele zakona o delovnih razmerjih, ki ga je včeraj potrdila vlada. V njem so namreč tudi nekatere rešitve, v katere delodajalci nikakor niso želeli privoliti, na primer večjo zaščito sindikalnih zaupnikov.

“Pozdravljamo odločitev vlade. Menimo, da gre za pomembne vsebinske izboljšave zdajšnjega zakona o delovnih razmerjih in za krepitev varstva pravic delavk in delavcev. Dosedanja praksa je namreč pokazala, da so delodajalci nekatere obstoječe institute uporabljali kot sredstvo za discipliniranje zaposlenih. To je bilo zlasti značilno pri izrekanju opozoril pred odpovedjo in pri položaju sindikalnih zaupnikov,” so po včerajšnji vladni potrditvi male delavske ustave poudarile sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta.

Povsem drugačen je bil njihov odziv pred enim tednom, ko je v javnost pricurljala informacija, da bi utegnila vlada sprejeti “oskubljeno različico” novele zakona o delovnih razmerjih, ki bi v slovenski pravni red prenesla zgolj dve evropski direktivi. “Oskubljena verzija bi pomenila pljunek v obraz vsem, ki smo se deset mesecev trudili pri usklajevanju, da bi našli strokovne rešitve, ki bodo zdaj očitno romale v predal,” je bil kritičen predsednik Pergama Jakob Počivavšek.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je bil ogorčen nad premierjem Robertom Golobom. “Predsednik vlade je pokleknil in se v celoti postavil na stran delodajalcev in kapitala,” je dejal in dodal, da je premier Golob s svojim ravnanjem sindikatom sporočil, “ne trudite se z dialogom, če vidite, da pri meni zaleže samo izsiljevanje”.

Po včerajšnji vladni potrditvi novele zakona o delovnih razmerjih pa se je Štrukljevo mnenje o premierju Golobu očitno izboljšalo. “Svoje izjave izpred tedna dni ne bom preklical. Lahko pa ugotovim, da so se dejstva spremenila: kar je veljalo v času, ko sem izrekel omenjene besede, s sprejetjem novele zakona o delovnih razmerjih ne velja več,” nam je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje