Sindikat policistov od Olaja pričakuje odziv na Hojsove izjave

Slovenija 23. Sep 202115:34 2 komentarja
Anton Olaj
N1

Sindikat policistov Slovenije (SPS) je na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil poziv zaradi žaljivih izjav ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Od Olaja zahtevajo pojasnila, ali bo zaščitil integriteto policije in ali se bo odzval na ministrove izjave.

V sporočilu so zapisali, da so se od začetka epidemije po najboljših močeh trudili, da z upoštevanjem zdravstvene stroke in z upoštevanjem sprejetih ukrepov vlade prispevajo k zaustavitvi zdravstvene in družbene krize.

“Policistke in policisti smo s tem v zvezi izvajali vse odrejene naloge, tudi z izpostavljanjem lastnega zdravja in varnosti. Kljub vse večjemu nezadovoljstvu v družbi, ki so ga izkazovali (tudi) na javnih shodih, smo policistke in policisti bili tisti, ki smo prebivalcem Republike Slovenije zagotavljali javni red in mir, osebno varnost in varnost premoženja,” so zapisali.

Kljub temu so bili po njihovem mnenju pogosto deležni kritik javnosti, ki so jih “profesionalno in dostojno prenašali”. Ob tem so izpostavili, da so bili zaradi zavzemanja za lastne pravice v zadnjem obdobju pogosto javno blateni s strani notranjega ministra Hojsa.

Hojs policiste označil za lenuhe

“Kot vam je poznano, je minister policistke in policiste na družbenem omrežju Twitter že pred časom označil za ‘lenuhe’. Kljub temu, da se je SPS na žaljive besede ministra odzval profesionalno, umirjeno, kulturno in dostojno, ste v izjavi za javnost na istem družbenem omrežju k strpnosti pozvali sindikat, čeprav je bila nedostojna komunikacija s strani ministra Aleša Hojsa,” so zapisali.

Aleš Hojs
n1

Zadnje v vrsti žaljivih izražanj ministra se nanaša na torkovo izjavo v oddaji Planet danes na Planet TV, ko je policiste in vojake, ki se ne cepijo, označil za “mevže”, so spomnili.

“Ogorčenje in zgražanje” med policisti zaradi izjave Olaja

Obregnili so se tudi ob Olajev odgovor na vprašanje v oddaji Politično na Televiziji Slovenija, ko na vprašanje o tem, ali se strinja z oceno ministra o delu policije, odgovoril, da ne želi komentirati. Po njihovem zatrjevanju je med zaposlenimi na policiji to naletelo na “ogorčenje in zgražanje”.

Od direktorja zahtevajo odgovore

Sindikat zato od direktorja zahteva odgovore, ali bo zaščitil integriteto policije, ali se je odzval na izjave ministra, ali je kot predstojnik policije podal predlog za pregon za kaznivo dejanje razžalitve in ali bo policija vodila prekrškovni postopek zoper ministra.

Olaja so opomnili, da je nadzor nad delom PU Ljubljana po junijskem protestu, po katerem je izrekel opozorila pred odpovedjo trem uslužbencem policije, odredil šele po kritikah javnosti, državljani pa so zaradi izjav Hojsa po njihovem mnenju bistveno bolj vznemirjeni. Oseben odgovor direktorja prosijo do ponedeljka, v katerem prosijo tudi, da “na konkretno zastavljena vprašanja odgovori konkretno, brez (kot v dosedanji praksi) relativiziranja”.

Na izjavo ministra so se v sredo odzvali tudi v stranki SD. Poslanec Matjaž Han je povedal, da je “zgrožen nad izjavami ministra, ki bi moral v prvi vrsti policistke in policiste zaščititi”, saj da opravljajo težko delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje