Sindikat vojakov rožlja s stavko in Goloba poziva na sestanek

Slovenija 11. Jan 202311:52 6 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na plačna nesorazmerja so opozorili tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije. Pozivajo k skupnemu sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom. Sindikata vojakov in Morsa pozivata premierja k sestanku.

V Sindikatu ministrstva za obrambo in Sindikatu vojakov Slovenije opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki nastajajo zaradi parcialnih dogovorov vlade s posameznimi poklicnimi skupinami. V sindikatu Morsa predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, v nasprotnem primeru bodo začeli zaostrovati sindikalne aktivnosti.

Sestanek do 20. januarja sicer sledi stavka

“V teh dneh smo zaposleni na področju obrambe priča jasnemu sporočilu vlade, da ni možno v mirnem in demokratičnem socialnem dialogu odpraviti krivic do zaposlenih na ministrstvu za obrambo (Mors) in Slovenski vojski, ki izvirajo iz parcialnih dogovarjanj posameznih poklicnih skupin ter da je te možno uveljaviti zgolj in samo skozi napoved protestnih shodov ali najavo stavkovnih aktivnosti,” so zapisali v Sindikatu ministrstva za obrambo.

Zato Goloba pozivajo k skupnemu sestanku, na katerem pričakujejo jasna zagotovila za odpravo in realizacijo njihovih zahtev. Med drugim zahtevajo dvig osnovne plače operaterjev v centrih za obveščanje za šest plačnih razredov, odpravo nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice ter ponovno vzpostavitev razmerij med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi poklici v isti tarifni skupini.

“Če do 20. januarja ne prejmemo potrditve skupnega sestanka, bomo na področju obrambe začeli izvedbo zaostrovanja sindikalnih aktivnosti skladno z zakonskimi omejitvami in izvedbo stavke,” so zapisali v sindikatu.

Sindikata: analize plač v javnem sektorju zavajajoče

V skupnem sporočilu obeh sindikatov pa so se odzvali na nekatere navedbe, da naj bi imeli vojaki s peto stopnjo izobrazbe 48 odstotkov višje plače od povprečja plač pomočnic vzgojiteljic. Kot navajajo, so analize plač v javnem sektorju zavajajoče, saj so narejene na podlagi podatkov o izplačanih plačah, in ne osnovnih bruto plač. “Višje plače vojakov so le odraz pomanjkanja vojakov in obremenitev z delom preko polnega delovnega časa,” so zapisali.

Zaradi količine opravljenega dela in njegove zahtevnosti ter kadrovske podhranjenosti so izplačane plače vojakov v povprečju pričakovano višje od plač pomočnic vzgojiteljic, a osnovne bruto plače ne odstopajo veliko od povprečja v javnem sektorju, so še dodali.

S sklenjenim dogovorom vlade s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa bodo imele pomočnice vzgojiteljic za dva plačna razreda oziroma dobrih osem odstotkov višjo plačo, opozarjajo v sindikatih. “Predvidevamo, da bo glede na prve odzive vojakov njihov odliv zaradi takšnega ponižanja še večji, če se osnovne plače vojakom ne bodo takoj zvišale za najmanj štiri plačne razrede,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje