Sindikat zdravstva in socialnega varstva bo vladi odgovoril s svojim predlogom

Slovenija 17. Feb 202219:19 > 19:22 1 komentar
ZDRAVSTVO
Srdjan Zivulovic /BOBO

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov zdravstva in socialnega varstva se je dogovorila, da bodo vladni strani poslali protipredlog na vladna izhodišča pogajanj, je povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. Prizadevali pa si bodo tudi za ponovno vzpostavitev dialoga z vladno stranjo.

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu so namreč v sredo zaradi neizpolnjenih zahtev stavkali v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah. Ob tem so tudi že napovedali nadaljnji boj za višje plače in boljše delovne pogoje. Stavkovne aktivnosti bodo tako stopnjevali, če vlada ne bo konstruktivno pristopila k pogajanjem, so sporočili.

V sindikatu so se dan po stavki odzvali tudi na poročanje Sveta24, da naj bi vodstvo Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana zaposlene od stavke skušalo odvrniti z vnaprejšnjim odrekanjem plačila stavkajočim. Kot so navedli v sindikatu, so bili seznanjeni z dopisom, ki ga je vodstvo ZD Ljubljana posredovalo zaposlenim. V njem je pisalo, da za sredo napovedana stavka ne bo plačana in da naj zaposleni sporočijo, kdo se stavke ne bo udeležil, so pojasnili v sindikatu.

Po njihovih navedbah naj bi vodstvo ZD Ljubljana zaposlene kasneje obvestilo, da so se zmotili in da stavka ima podlago za izplačilo zaposlenim. Kot dejala Ilešič Čujovičeva, je bila škoda takrat že storjena, zaposleni pa so dogajanje razumeli kot izvajanje pritiska nanje. V ZD Ljubljana so v sredo na vprašanja STA odgovorili, da stavkajočim za čas stavke pripada nadomestilo v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje