Sindikata Zasuk in Glosa s Svizom v pogajanja za kolektivno pogodbo

Slovenija 23. Feb 202322:19 1 komentar
Sindikata Glosa in Zasuk
Sindikata Glosa in Zasuk. (Foto: Ana Blatnik/Ministrstvo za kulturo)

Sindikalna konfederacija Glosa - Zasuk je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pristopila k uvodu v pogajanja za kolektivno pogodbo za zunanje izvajalce v kulturno-ustvarjalnem sektorju. Konfederacija si želi s skupno pogodbo urediti standarde za vse delavce iz sektorja, ki delujejo za javne kulturne zavode.

Konfederacija Glosa – Zasuk si namreč prizadeva, da bi s pogodbo uredili delavske standarde za vse delavce iz sektorja, katerih naročniki so javni kulturni zavodi ali drugi (ne)posredni porabniki javnih sredstev, ne glede na to, ali gre za umetnika ali tehnika.

Preberite še: Kulturno-kreativni sektor v Sloveniji: vsak drugi delavec razmišlja o odhodu

Kot so sporočili iz Zasuka, so se predstavniki sindikatov srečali z državnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo Markom Rusjanom, vršilko dolžnosti generalnega direktorja direktorata za razvoj kulturnih politik Tjašo Pureber in svetovalko ministrice za kulturo Kim Komljanec. Predstavniki sindikata in ministrstva so najprej predstavili svoja videnja reševanja težav kulturno-ustvarjalnih delavcev, ki so zunanji izvajalci.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki Sviza, ki bodo skupaj s konfederacijo Glosa – Zasuk vstopili v pogajanja. Izpostavili so “razširjeno in izkoriščevalsko prakso prikritih delovnih razmerij v javnih kulturnih institucijah”.

Splošni koordinator Sindikata za ustvarjalnost in kulturo Zasuk Miha Blažič je po sestanku izpostavil, da država že desetletja obravnava le eno izmed skupin zunanjih izvajalcev v tem sektorju, to je samozaposlene v kulturi. Vendar v njem delujejo tudi številni delavci brez tega statusa, njihovo delo pa je v produkcijski verigi enako nepogrešljivo.

Predsednik Glose Mitja Šuštar je izpostavil, da so “pomembne spremembe izbojevane le takrat, ko se delavci, kljub na prvi pogled različnim poklicem in statusom, medsebojno podprejo, združijo in usmerijo k istemu cilju”. Kot še piše v sporočilu za javnost, konfederacija Glosa – Zasuk zahteva, da so pogajanja za kolektivno pogodbo za delavce, ki so zunanji izvajalci, javna. Začetek kolektivnih pogajanj je načrtovan za konec marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje