Sindikati in delodajalci po srečanju pri Mescu: razplet možen v dnevu ali dveh

Slovenija 17. Okt 202309:33 > 12:12 0 komentarjev
Luka Mesec
PROFIMEDIA

Socialni partnerji so skušali na sestanku pri ministru Luki Mescu doseči dogovor o noveli zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Sindikati nasprotujejo temu, da bi vlada sprejela le "oskubljeno" različico, delodajalci pa podpirajo predlog o delitvi ZDR na nujni in manj nujni del. Čeprav so bili po srečanju tako sindikalisti kot delodajalci molčeči, so namignili, da bi lahko dogovor sprejeli v dnevu ali dveh oziroma zagotovo pred koncem tedna.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je skušal na srečanju s socialnimi partnerji tudi danes pomiriti strasti glede novele zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki v slovenski pravni red prenaša dve evropski direktivi. Mesec in socialni partnerji so se prvič srečali že včeraj, danes pa so ponovno sedli za pogajalsko mizo.

Novela zakona o delovnih razmerjih je pri obeh straneh povzročila kar nekaj nemira. Sindikati so bili ob informaciji, da bi lahko vlada novelo zakona o delovnih razmerjih sprejela v “oskubljeni različici”, ogorčeni. V primeru tega scenarija so napovedali, da v pogajanjih o noveli ne bodo več sodelovali, temveč bodo dialog preselili na druga mesta, pri čemer ne izključujejo niti odhoda na ulice. Delodajalci pa na drugi strani vztrajajo, da vlada sprejme le del delovne zakonodaje, povezane z evropskima direktivama. Vse strani so danes o ZDR govorile tudi na sestanku.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je bil ob prihodu na današnji sestanek redkobeseden. Na vprašanje, ali pričakuje kompromis, je dejal, da bo to znano po sestanku. Tudi po koncu sestanka ni dajal izjav.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je dejala, da imajo do popoldneva za svoje predloge čas še delodajalci, potem pa naprej. In kdaj bo znan dogovor, do konca tega tedna? “Prej, dan ali dva mogoče,” je dejala.

Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog, je po končanem sestanku dejal, da bodo dobili zapisnik in se do njega opredelili. O občutkih po srečanju pa je dejal: “Nič novega, vse že videno”. Tudi on je, tako kot Jerkič, dejal, da bi dogovor morali doseči še danes ali jutri.

V krogih blizu predsednika vlade Roberta Goloba je sicer mogoče slišati, da se premier ni zavzemal za sprejetje okrnjenega zakona o delovnih razmerjih, temveč da bi odtekli še en krog usklajevanj socialnih partnerjev. V tej smeri naj bi menda šla tudi včerajšnja zavzemanja ministra za delo Luke Mesca.

Predlog, o katerem so se socialni partnerji usklajevali na ESS in je šel v javno obravnavo, pred dnevi pa že tudi na vlado, je ob omenjenih direktivah med drugim predvidel prostovoljni štiri- ali šesturni delovnik, pravico do odklopa in do 48-urnega počitka, omejevanje prekarnosti tudi z ukrepi na področju agencijskega dela, rešitve za večanje varnosti delavskih predstavnikov in za preprečevanje zlorab na področju podajanja pisnih opozoril pred odpovedjo, izenačenje delovnopravnih pravic rejnikov ter določbe v zvezi s fleksibilnejšo možnostjo dela od doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!