Sindikati podpirajo predvidene spremembe zakona o delovnih razmerjih

Slovenija 28. Jun 202316:13 0 komentarjev
Sindikati
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V sindikalnih centralah, vključenih v Ekonomsko-socialni svet (ESS), podpirajo osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, ki je od ponedeljka v javni obravnavi. Zanje so pogajanja o osnutku končana. Ob tem so sindikalisti kritični do delodajalcev, ki da so več kot šest mesecev zavirali usklajevanje.

Ministrstvo za delo je prvi osnutek novele pripravilo konec lanskega leta, pogajanja v okviru posebne pogajalske skupine ESS pa so se začela decembra. Četudi za minuli četrtek napovedanih zadnjih pogajanj skupine ni bilo, prav tako osnutka ni obravnaval ESS kot celota, sindikati rešitve podpirajo, pogajanja pa so zanje končana.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da so delodajalci pravzaprav ves ta čas zavirali postopek usklajevanj.

V primeru teh pogajanj se je izkazalo, da včasih “pravila, ki so orodje za to, da stvar funkcionira, postanejo izgovor za to, da se vsebinsko ne lotimo stvari, ki nam najbolj ne dišijo”, je bil do delodajalcev kritičen tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Delodajalci so se po njegovih besedah ves čas sklicevali na postopke, zapisnike, izpuščali srečanja, podaljševali. “Skratka, očitno izgovarjanje, očitno manipuliranje, če hočete, ki je kazalo na to, da niso pripravljeni ugrizniti v to jabolko, ki bi prineslo nekaj izboljšav delavski strani,” je dejal.

Sindikati
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Sindikati osnutek novele podpirajo, četudi gre glede na prvotne rešitve, tako Počivavšek, le še za “absolutni minimum”, ki je še sprejemljiv.

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber se je strinjal, da tokrat predlagane spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki velja za malo delavsko ustavo, niso reformne, “predstavljajo pa obliž na nekatere rane, ki jih je nujno treba zaceliti”.

Med ključnimi novostmi je izpostavil dodatno zaščito sindikalnega zaupnika pred odpovedjo delovnega razmerja. Če bi sindikalni zaupnik v sodnem postopku uveljavljal nezakonitost odpovedi, bi se namreč zadržanje odpovedi po novem podaljšalo do odločitve v sporu na prvi stopnji. Zadovoljen je tudi, da bo imel zaposleni, ki prejme pisno opozorilo pred odpovedjo, v prihodnje možnost obrambe v smislu odgovora na očitke.

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je k temu dodal še zaostritve agencijskega dela.

Glede na to, da se s pogajanji, tako kot so se jih lotili delodajalci, ne da priti do nobenega cilja oz. spremembe, sindikati od vlade pričakujejo, da spremembe čim prej pošlje v DZ, je povedal predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Albert Pavlič.

Medtem so reprezentativna delodajalska združenja v torek izrazila prepričanje, da je odločitev ministrstva za delo, da v javno obravnavo pošlje neusklajen osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, povsem nesprejemljiva in neobičajna, hkrati pa pomeni novo kršenje pravil delovanja ESS.

“Delodajalska stran je bila v teh pogajanjih v izrazito neenakopravnem položaju in izigrana, saj so bila ministrova zagotovila in dogovori o pogajanjih dokončno prekršeni. Zato ostro nasprotujemo takšnemu ravnanju, ki onemogoča socialni dialog, iskanje kompromisov in doseganje čim širšega konsenza o predlaganih zakonodajnih rešitvah,” so zapisali.

Osnutek novele bo v javni obravnavi do 10. julija. Na vladi naj bi bil zelo kmalu, saj se s sprejemom mudi zaradi implementacije dveh evropskih direktiv.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!