Sindikati so proti: “Takšni zakoni nimajo legitimnosti”

Slovenija 06. Jul 202115:25 > 18:12 3 komentarji
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ZSSS, sindikati
Denis Sadiković/N1

Pet sindikalnih central je sporočilo, da podpirajo nedeljski referendum o vodah. Kot so zapisali, je glas proti na referendumu tudi glas proti izključevanju javnosti in socialnih partnerjev. Zaradi teh razlogov pa sindikati že napovedujejo zbiranje podpisov za referendum o demografskem skladu, če bo ta zakon sprejet na seji DZ naslednji teden.

Pet sindikalnih central je sporočilo, da podpirajo referendum kot obliko neposredne demokracije in kot najvišjo obliko izraza volje ljudstva, ki ima po ustavi oblast Sloveniji. “Žal se je ta pravica skozi leta omejevala in tudi omejila, kljub temu pa ostaja pomembna možnost zavore, na katero lahko stopi ljudstvo, če se ne strinja z odločitvami oblasti,” so zapisali.

“Takšni zakoni nimajo legitimnosti”

Kot so dodali, to velja še toliko bolj, ko gre za zakone, ki so sprejeti brez javne razprave, socialnega dialoga in vključevanja stroke, brez analiz in soočenja argumentov pred parlamentarnim postopkom. “Takšni zakoni nimajo legitimnosti, in prav je, da so podvrženi presoji ljudstva,” pravijo.

Izjavo so podpisali Lidija Jerkič, predsednica Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije, Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Peter Majcen, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije in Evelin Vesenjak, predsednica KNSS-Neodvisnost.

“Zato v sindikalnih centralah, v katerih že dlje časa opozarjamo na tovrstno škodljivo prakso priprave in sprejemanja zakonodaje, ki ne upošteva nobenih argumentov laične in strokovne javnosti in ki se ne trudi uskladiti različnih interesov ob posameznih vsebinah, podpiramo tudi referendum o noveli Zakona o vodah,” so zapisali.

Pravijo še, da je pomembno, da državljani “izkoristimo pravico, ki nam omogoča neposredno izražanje naše volje o konkretnem zakonskem predlogu”.

“Glas proti je glas proti izključevanju socialnih partnerjev”

V sindikalnih centralah so še zapisali, da bo na referendumu vsak odločal po svoji vesti, “PROTI zakonu pa govorijo že sama soočenja mnenj o vsebini spornega dela zakona, ki kažejo na demokratični deficit, do katerega je prišlo pri sprejemanju tega zakona, kar je samo po sebi slabo”.

Dodajajo, da je glas proti tudi glas proti izključevanju javnosti in socialnih partnerjev iz postopka priprave in sprejemanja zakonodaje in za večjo preglednost pri sprejemanju zakonodaje.

Še en referendum o demografskem skladu?

Kot so še zapisali, so na to sindikati opozarjali tudi ob sprejemanju Zakona o nacionalnem demografskem skladu, glede katerega sindikati za 16. julij napovedujejo tudi začetek zbiranja podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, če bo omenjeni zakon sprejet na seji DZ naslednji teden.

“Gre za zelo škodljiv zakon, ki bo politiki omogočil popolno upravljanje z vsem še preostalim skupnim premoženjem, vključno s STA in Modro zavarovalnico, v kateri je okoli 900 milijonov evrov sredstev privarčevanih od javnih uslužbencev, ki so namenjena za njihove dodatne pokojnine,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje