“Zaenkrat smo v zdravstvu in socialnem varstvu poskusni zajček za vse”

Slovenija 10. Maj 202314:11 1 komentar
zdravstvo
Fotografija je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

Sindikati zdravstva in socialnega varstva so na novih pogajanjih o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra vladi predložili svoje protipredloge. "Iskali smo vse možnosti stimulacije za to, da bi se zaposleni odločali ostati v tem sistemu oziroma da bi se vanj ponovno vključili," je povedala predsednica sindikata zdravstva Irena Ilešič Čujovič. Vlada naj bi njihove predloge do naslednjega sestanka prihodnji teden finančno ovrednotila.

Vladna stran in predstavniki sindikatov zdravstva in socialnega varstva so danes nadaljevali pogajanja o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra. Sindikati so danes predstavili svoje protipredloge, ki naj bi jih vlada do prihodnjega tedna finančno tudi ovrednotila.

Predstavnik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Bojan Kostić je v izjavi za medije po pogajanjih dejal, da so danes ponovno predstavili njihovo “videnje delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov in način, kako bomo nagrajevali tiste, ki bodo delali več”.

Zdravniške plače bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače, na primer s 3,5-kratnikom povprečne plače za starejšega zdravnika specialista. V Fidesu pričakujejo, da se bo vlada do njihovega predloga finančno opredelila.

Sedaj je na vrsti vlada

Sindikata zdravstva in socialnega varstva ter delavcev v zdravstveni negi sta pripravila skupni predlog. Kot je pojasnila predsednica sindikata zdravstva Irena Ilešič Čujovič, predlog ne izhaja samo iz urejanja plačnega sistema, temveč tudi širše. “Iskali smo vse možnosti stimulacije za to, da bi se zaposleni odločali ostati v tem sistemu oziroma da bi se vanj ponovno vključili,” je pojasnila.

Tako se njihovi predlogi dotikajo tudi dodatkov v nočnem, nedeljskem in prazničnem času, za katere menijo, da bi morali biti v nominalni vrednosti, torej ne v odstotku plače. Kot dodaten bonus vidijo tudi možnost 24-urnega varovanja otrok zaposlenih v zdravstvenem in socialnem varstvu.

Po njenih besedah je sedaj na vrsti vlada, ki mora predstaviti popoln predlog, ki bo vključeval vse zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, vključno s plačnima skupinama J in B.

Irena Ilešič Čujovič
Žiga Živulović/BOBO

Ob tem se je dotaknila tudi dogajanja ob centralnih pogajanjih. “Nekako ne vidimo tega vzporednega teka, ki bi moral biti, torej odprave nesorazmerij v celotnem javnem sektorju in posebej po resorjih,” je dejala.

“Zaenkrat smo mi v zdravstvu in socialnem varstvu poskusni zajček za vse. Ne vidimo, da bi bilo to smiselno, sploh zato, ker nam bo zmanjkalo časa ali pa bo vladi zmanjkalo časa za vse ostale resorje. Ne bi pa želeli ostati edini v sistemu, ki smo se nekaj dogovorili, ker menimo, da nismo izjema,” je še opozorila.

Pogajanja bodo nadaljevali naslednji teden v sredo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje