Sirote iz Luganska bodo namestili v Slavini pri Postojni

Slovenija 15. Apr 202212:13 > 12:53 0 komentarjev
Ukrajinski begunci otroci
Fotografija je simbolična, Giovanni Aiello, Bobo

Prihodnji teden bo v Slovenijo prišlo 20 otrok, starih od enega do sedem let iz ukrajinske sirotišnice, in njihovi spremljevalci. Bivali bodo v hiši v Slavini pri Postojni, ki je v lasti postojnske občine, pri nas pa naj bi ostali do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Gre za otroke iz sirotišnice v Lugansku na vzhodu Ukrajine, ki pa so jih ob začetku vojne preselili v Lvov na zahodu države.

“Prišlo bo 20 otrok, gre za majhne otroke v starosti od enega do sedmih let, otroci so sirote,” je danes pojasnila direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. “Z njimi bo prišlo osebje, ki že zdaj skrbi za njih, in njihovi otroci, skupaj 38 oseb.”

Otroci bodo bivali v hiši v Slavini pri Postojni, ki je v lasti postojnske občine. Hišo, v kateri je bila med epidemijo urejena rdeča cona tamkajšnjega doma starostnikov, bodo v prihodnjih dneh primerno opremili, kar bodo financirali s sredstvi, ki so jih za ta namen zbrali v humanitarni akciji Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in POP TV. Denar zanje lahko še vedno prispevate s poslanim SMS-sporočilom PRIJATELJ5 na število 1919 (s tem prispevate 5 evrov). “Vsa tako zbrana sredstva bodo namenjena opremi in oskrbi teh otrok,” pojasnjuje Nina Balant iz Zveze prijateljev mladine.

Z otroki prihajajo tudi njihovi spremljevalci, ki že zdaj skrbijo zanje v Ukrajini, večinoma medicinske sestre in zdravnice, ter njihovi otroci. Ti bodo bivali v postojnskem dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole, ki tudi vodi projekt. V domu imajo namreč izkušnje s skrbjo in integracijo podobnih ranljivih skupin, saj so tam nastanjeni mladoletniki, ki k nam pridejo brez spremstva staršev in imajo status ilegalnega tujca, prosilca za mednarodno zaščito ali priznano mednarodno zaščito.

Otroci in njihovi spremljevalci prihajajo iz sirotišnice v Lugansku na vzhodu Ukrajine, a so jih ob začetku vojne preselili v Lvov na zahodu države. Po poročanju POP TV je sirotišnica v Lugansku zaradi obstreljevanja močno poškodovana. Pri nas bodo predvidoma zaprosili za začasno zaščito, ki pripada beguncem iz Ukrajine, in bo trajala do konca vojne.

“Otroci so sirote, imajo pa skrbnike. Dokler je država v vojni, ni nekega sistema posvojitve oziroma skrbništva,” je na vprašanje o možnostih posvojitve v Sloveniji odgovorila Štrukelj. Predvidoma se bodo po koncu vojne vrnili v Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!